Poruke Tuzlaka Tužilaštvu
0

"Kaznite krivce, zaštitite žrtve, strah me je"

Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Više stotina građana Tuzle danas se priključilo mirnoj šetnji od Korzoa do zgrade Tužilaštva Tuzlanskog kantona, gdje su na prozorima ostavili poruke i molbe da se kazne krivci i zaštite žrtve jer građani strahuju od nasilja i kriminala.

Strah i zabrinutost porasli su nakon slučaja silovanja u prošloj i pokušaja silovanja početkom ove godine u tom gradu. Građani traže hitno i strogo kažnjavanje počinilaca svih krivičnih djela, a, prema najavama, današnji mirni protest samo je početak kampanje kojom će zahtijevati izmjenu Krivičnog zakona BiH.

Kao što je istaknuto na jučerašnjoj pres-konferenciji, prioritet nove vlasti na svim nivoima treba biti odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala, a sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost, jer izricanjem blagih kazni direktno podstiču nasilje.

Građani zahtijevaju što hitnije i strožije kažnjavanje počinilaca takvih krivičnih djela. Najavljuju da je protest samo početak kampanje kojom će zahtijevati izmjenu krivičnog zakonodavstva radi pooštravanja kazni za krivična djela poput nasilničkog ponašanja, nasilja u porodici, iznude te neovlaštenog držanja oružja.

"Kazneno pravne sankcije utvrđene Kaznenim zakonom FBiH za pojedina kaznena djela nasilja, razbojništva, silovanja nikako nisu u skladu s njihovom svrhom postojanja, a to će preventivno utjecati da se kaznena djela ne učine. Ako se uzme u obzir da se u sudskoj praksi za kazeno djelo silovanja izriču najmanje propisane kazne ili čak i blaže, od šest mjeseci do godinu dana, onda s pravom možemo reći da su stimulirajuće za potencijalne počinitelje", rekla je Mirsada Bajramović iz Udruženja "Zemlja djece".

Po njenim riječima, od izvršne i zakonodavne vlasti se zahtijeva da odmah pristupi pooštravanju kaznene politike te da se za pojedina kaznena djela nasilja najmanje propisane kazne udvostruče.

Jasna Zečević iz UG "Vive Žene" Tuzla, kazala je da veliki problem u današnjem društvu predstavlja položaj žrtve koju sistem dovodi u potpuno podređen i neravnopravan položaj u odnosu na nasilnike.

"Država ne osigurava potrebne tretmane za rehabilitaciju, a svemu doprinose i pojedini mediji koji često neodgovorno ukazuju na identitet žrtvi kaznenih dijela poput silovanja", kazala je Zečević te dodala da rehabilitacija žrtava nije moguća bez izricanja adekvatnih kaznenih mjera počiniteljima.

"Žrtve i njihov identitet nisu zaštićeni dok se identitet počinitelja štiti čak i poslije podizanja optužnice. Najteže su posljedice traume silovanja i teško mogu biti zaliječene u ovakvoj atmosferi nekažnjavanja", kazala je Jasna Zečević.

Protest predstavlja otvoreno i nenasilno suprotstavljanje teroru koji se vrši nad građankama i građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona. Građani poručuju da neće šutjeti i živjeti u strahu potencijalnih žrtvi te da su odlučni mijenjati sistem i zakone kako bi štitili građane, a ne kriminalce.

Organizatori protesta bili su Udruženje građana "Zemlja djece", Odred izviđača "Krin", Omladinski pokret Revolt, Udruženje studenata Pravnog fakulteta Tuzla, Fondacija Tuzlanske zajednice, UG "Vive žene", Omladinska organizacija Oko, Građanski edukativni centar, Nevladin pokret Front i drugi.