BiH
0

Kazne CIK-a BiH stižu na naplatu: U Goraždu kažnjeno 50 osoba

Piše: E. A.
Ermina Bogdanić i Nusreta Parganlija (Foto: Klix.ba)
Ermina Bogdanić i Nusreta Parganlija (Foto: Klix.ba)
Osobe koje su bile angažirane za rad u biračkim odborima tokom Općih izbora 2014 godine, njih 50-ak sa područja Općine Goražde šokirala je odluka Centralne izborne komisije BIH. 18 mjeseci nakon održavanja općih izbora dobili su sankcije i novčane kazne zbog navodnih nepravilnosti uočenih na biračkim mjestima.

Podsjetimo, na sjednicama CIK-a BiH održanim u martu i aprilu ove godine usvojene su odluke o sankcioniranju predsjednika, članova, zamjenika predsjednika i zamjenika članova biračkog odbora na biračkim mjestima u nekoliko općinskih izbornih jedinica, među njima i u Goraždu.

U ovom gradu su to većinom studenti i osobe sa evidencije Zavoda za zapošljavanje kojima su kazne od 200 KM pa i više prevelike za kućni budžet a sem toga tvrde kako su na greške ukazali odmah. Upravo iz tih razloga većina neće iskoristiti pravo na prigovor već će svoja prava zatražiti putem suda.

Ermina Bogdanić koja je na općim izborima prije dvije godine bila zamjenica člana biračkog odbora na jednom od biračkih mjesta u Goraždu potvrđuje kako su greške na tom biračkom mjestu uočene odmah i uredno prijavljene.

"Dobila sam novčanu kaznu od 200 KM koju oni smatraju najnižom kaznom jer su kazne jako visoke i da ne možemo biti ponovo angažirane četiri godine. Ja sam radila 24 sata za 40 KM i mi smo tražili ujutro da ponovno prebrojimo glasove i ispravimo greške koje su uočene ali je nama rečeno kako to niko neće prebrojavati i kontrolisati i mi smo popakovali u vreće i poslali", tvrdi Ermina.

Iz OIK-a Goražde tvrde kako te greške nisu imale utjecaj na rezultate glasanja.

Kažnjena je i studentica Ema Parganlija i to sa 200 KM no njema majka Nusreta Parganlija tvrdi kako u obrazloženjima nisu ponuđeni jasni odgovori u vezi kazne.

"Moja kćerka je radila na biračkom mjestu na Osanici, 24 sata. U jednom rješenju se navodi kako je na tom biračkom mjestu ostećena SDA, pa onda stiže drugo rješenje u kojem se oni izvinjavaju i kažu kako je greška napravljena na štetu A SDA i tako dalje. Ja sam odgovore potražila i u Općini Goražde ali nisam dobila dovoljno jasne informacije da bih platila kaznu", ističe Nusreta Parganlija.

Zbunjena je i činjenicom da su odluke o kaznama donesene toliko mjeseci poslije izbora.

"Pitam se zašto to nisu uradili nakon što su uočene nepravilnosti, zašto nisu okupili te ljude i objasnili im šta se to dešava. Zanima me i ko je odredio visinu novčanih kazni. Ovdje su radili studenti ili ljudi sa biroa, jel oni zaista misle da i studenti imaju novčana primanja za odvojen život pa da ovo mogu platiti", pita se Nusreta.