Objašnjenje iz RAK-a
0

Kazna nije napad i RTRS je mora platiti

Sarajevo-x.com
Zgrada RTRS
Zgrada RTRS
Nakon što su nadležni iz medijske kuće RTRS poručili kako neće platiti kaznu u iznosu od 100.000 maraka jer smatraju da je cilj tog rješenja RAK-a sprječavanje daljeg razvoja Radio-televizije RS, te istakli kako 'odgovorno tvrde da u BiH ne postoji zakonska regulativa koja određuje pitanje digitalnog emitovanja i da ne postoji mogućnost kažnjavanja zasnovana na zakonu', reagovala je i Regulatorna agencija za komunikacije.

'Netačne su tvrdnje da je Rješenje koje je donijela Regulatorna agencija za komunikacije BiH nema zakonsko uporište. Agencija kao institucija države Bosne i Hercegovine, Zakonom o komunikacijama BiH ima jasno definisan mandat, a on u ovom slučaju kaže da ni jedno fizičko ili pravno lice ne moze koristiti frekvencije bez odobrenja Agencije.

Očito da RTRS namjerno ne želi tačno informisati javnost da je kažnjena zato što je neovlašteno koristila frekvencije (bez obzira što se radi o zemaljskom digitalnom emitovanju, jer i u tom slučaju je nadležna Agencija) i zato što nije izvršila Nalog o obustavljanju neovlaštenog korištenja frekvencija kojeg je Agencija izdala.

Činjenica da su neovlašteno emitovanje počeli po standardu koji nije predviđen državnom strategijom o prelasku na zemaljsko digitalno emitovanje u BiH je nešto što je Agencija konstatovala u Rješenju. To nije utjecalo na donošenje izrečene kazne, jer podsjećamo, DTT Strategija nije zakonski akt, a pogotovo nije u nadležnosti Agencije da je primjenjuje. Agencija je samo jedan od sudionika u primjeni DTT Strategije u BiH, navodi se u saopštenju RAK-a.

Također, kategorično odbijamo optužbe da donošenje Rješenja da se RTRS kazni predstavlja napad na RTRS. U ovom slučaju, ali i svakom drugom, Agencija će nastaviti da slijedi principe vladavine prava, jer smatramo da je to jedini put ka EU.

Što se tiče izjave direktora Dragana Davidovića da neće platiti kaznu, stav RAK-a je da u slučaju neizvršenja Rješenja, Agencija, po Zakonu o komunikacijama BiH, može pokrenuti izvršni postupak radi naplate duga pred nadležnim sudom. RTRS ima pravo, po Zakonu o komunikacijama BiH, da se žali Vijeću Agencije na rješenje Agencije, te da na odluku Vijeća podnese tužbu Sudu BiH.

Međutim, naglašavamo, ulaganje žalbe ne odgađa obavezu izvršenja naplate.

Također, želimo podsjetiti da se sredstva od kazni uplaćuju na račun državnog budžeta, i ni u kom slučaju se ne koriste za operativno funkcionisanje Agencije', navedeno je u saopštenju Regulatorne agencije za komunikacije.