BiH
18

Kazazović: Zakon o obrazovanju odraslih smanjit će nezaposlenost

Piše: S. Č.
Foto: Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović izjavio je kako će Skupština Kantona Sarajevo usvojiti Zakon o obrazovanju odraslih, čime će odraslima bez osnovnog obrazovanja biti pružena nova šansa.

"Formalno obrazovanje ne može pratiti potrebe tržišta rada jer se one stalno mijenjaju. Neophodno je bilo da se donese jedan zakon koji će omogućiti edukaciju građana i nakon što su završili svoje formalno obrazovanje. Donošenjem ovog zakona imamo mogućnosti za doedukaciju, za prekvalifikaciju kadrova i zajedno s potrebama poslodavaca možemo odgovoriti tržištu rada", rekao je ministar Kazazović.

Brojne nevladine organizacije istaknule su kako se Zakonom odraslim ljudima pruža "druga šansa".

"U Bosni i Hercegovini prema tradicionalnoj definiciji ima dva do pet posto nepismenog stanovništva, a 10 posto je bez završene osnovne škole. Najveći dio nezaposlenih jesu upravo oni bez završene srednje i osnovne škole. Ovaj Zakon stvorit će instrument koji će ljudima i u poznim godinama omogućiti osnovno i srednje obrazovanje", rekao je Adis Arapović, koordinator Centara civilnih inicijativa.

Ministar Kazazović dodao je kako će zakon zasigurno smanjiti nezaposlenost u Kantonu Sarajevo.

Također je dodao da je Prijedlog zakona urađen u skladu s entitetskim, državnim i evropskim legislativama te da je prioritet Vlade KS.

Podršku ovom prijedlogu su pružili predstavnici nevladinih organizacija: GIZ, CCI, Karitas BiH, Ustanova za obrazovanje odraslih "Socijalno-edukativni centar" i DWW International koji su istakli da će usvajanje ovog prijedloga zakona pomoći i poslodavcima i nezaposlenim osobama te da očekuju jednoglasnu podršku poslanika u Skupštini KS.