BiH
116

Kazazović sa Iman Maljić: Nagrade su najbolji motiv za mlade

FENA
Učenicu Iman Maljić, pobjednicu međunarodnog Danube Art Master takmičenja koje organizira Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), a koja je osvojila prvo mjesto u Evropi u veoma jakoj konkurenciji, primio je danas ministar za obrazovanje, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Ministar joj je čestitao na pobjedničkoj instalaciji i kazao da su nagrade najbolji motiv da se mladi bave onim što vole.

"U konkurenciji od 611 radova iz 11 zemalja, koje pripadaju dunavskom slivu, a na kojem je učestvovalo 1.314 učenika iz 190 škola, moj rad nazvan 'Crni labud' je pobijedio. To je melanholična instalacija crnih kesa u kontrastu sa živim labudom", pojasnila je Maljić.

Ovo je prvi put da je rad iz BiH pobijedio na međunarodnom nivou, u proteklih 11 godina, koliko se organizira takmičenje i otkada je BiH postala potpisnica konvencije o zaštiti rijeke Dunav.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu "Teacher education-strenghtnening partnership between school and parents" iz programa ERASMUS PLUS za koji je Osnovna škola "Aleksa Šantić" dobila podršku Evropske komisije.

Predstavnici škole kreirali su osnovnu ideju za projekt, koji ima namjeru unaprijediti kvalitete podučavanja i učenje te poboljšati saradnju između učenika i roditelja, koju je zbog inovativnog pristupa odobrila Evropska unija.

Jedan od ciljeva projekta je osnažiti kompetencije nastavnika i u školama u Evropi implementirati "Kutak za roditelje" na osnovu najboljih praksi.

Podršku projektu dalo je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a ministar je pohvalio napore škole da poboljša obrazovni sistem i rad škole uključivanjem roditelja u obrazovne akcije kao i njihovo učešće u međunarodnim projektima, saopćila je danas Press služba Kantona Sarajevo.