BiH
170

Kazazović i Sivro o tehnološkom višku u obrazovanju: Niko neće ostati bez posla

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Zbrinjavanje radnika koji će u narednih mjesec dana biti iskazani kao tehnološki višak za školsku 2016/2017. godinu bio je glavni povod današnjeg sastanka ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića sa predsjednikom Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, Saudinom Sivrom i njegovim saradnicima.

Na sastanku je potvrđeno zajedničko opredjeljenje socijalnih partnera, Ministarstva i Sindikata, da niko od radnika u osnovnim školama neće ostati bez posla.

Ministar Kazazović je podržao stav Sindikata da se objavi novi, ali isključivo jedinstven Pravilnik sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama na području KS, koji će omogućiti ravnopravnost svih radnika u osnovnim i srednjim školama KS.

Predsjednik sindikata Sivro je naglasio da je u prijedlogu novog Pravilnika, koji su nedavno dobili od ministra Kazazovića zaštićen i radno-pravni status nastavnika sa nepunom nastavnom normom, koji su radni odnos na neodređeno vrijeme zasnovali prije sedam godina.

Ministar Kazazović je uvažio stav Sindikata da je zbog interesa učenika i nastavnika, u školskoj 2016/2017. godini neophodno omogućiti konkurse u školama i vrtićima na neodređeno radno vrijeme. Sivro je iznio stav Skupštine Sindikata od 12.05.2016. godine prema kojem se od ministra Kazazovića traži da se za školsku 2016/2017. godinu da saglasnost školama za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme na minimalno 200 radnih pozicija u osnovnim školama i minimalno 50 radnih pozicija u JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo.

Sivro je predložio ministru Kazazoviću da se saglasnosti za konkurse na neodređeno radno vrijeme daju školama koje u proteklih pet godina nisu pravile novi tehnološki višak, za radne pozicije koje su upražnjene minimalno dvije godine, koje su u skladu sa petogodišnjim Planom kadrovskih potreba škole i koje nisu "deficitarne".

Što se tiče vrtića ministar Kazazović je naglasio da je to pitanje u nadležnosti Vlade KS te da će se na Vladi zauzeti da se zahtjev realizira u što kraćem roku. Kazazović je i ovaj put ukazao na principijelno opredjeljenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS po kojem se uvažavaju stavovi svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu, pa i sindikata.

Sivro je ponovio da Sindikat i dalje podržava aktivnosti ministra Kazazovića u procesu unaprijeđenja nastavnog procesa u predškolskom i osnovnom obrazovanju KS.