BiH
16

Kazaz: Protesti su najvažniji politički događaj u BiH od Daytona

Anadolija
Enver Kazaz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Enver Kazaz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poznati historičar književnosti, kritičar i publicist Enver Kazaz, u izjavi za Anadoliju, kazao je da su aktuelni protesti u BiH najvažniji politički događaj u državi od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Kazaz je istakao da od samoga početka podržava proteste građana te da prisustvuje plenumima u Sarajevu.

"Ja mislim da su građani preko Plenuma dobili jedan od najboljih instrumenata da konačno postanu korektiv vlastodržačkom lopovskom režimu i da građani BiH ulaze u dugotrajnu evoluciju u kojoj su konačno prohodali u demokraciju", izjavio je Kazaz.

Demokracija nije samo čin izbora, ističe Kazaz, te dodaje da ozbiljna demokracija podrazumijeva stalno prisutnog, kritičkog građanina kao subjekta društva.

On smatra da je veliki broj građana zastrašen od strane medija, "lopovskog režima" i nasilja koje se odvijalo tokom prvih dana protesta. Kaže da u BiH i ne treba očekivati na stotine hiljada građana na ulicama.

"Treba očekivati da se ovi građani koji su se konačno organizirali šire dalje. Za nadati se da će biti dovoljno energije da se to ne istopi u sivilu", zaključio je Kazaz, dodavši da su građani na ulicama najbolji dio BiH.

Današnji protesti u Sarajevu završeni su bez incidenata i saobraćaj na raskrsnici Titove i Alipašine ulice pušten je u funkciju. Građani su najavili nastavak protesta sutra.