BiH
0

Kavazović upozorio na grubo kršenje prava Fate Orlović

Anadolija
Reis Husein ef. Kavazović
Reis Husein ef. Kavazović
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović uputio je danas otvoreno pismo predstavnicima međunarodnih institucija povodom nastavka kršenja imovinskih prava Fate Orlović.

Otvoreno pismo reisu-l-uleme Kavazovića upućeno je visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini (OHR), Valentinu Inzku, šefu Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sørensenu, ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), šefici Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, šefu Misije OSCE-a u BiH Fletcheru M. Burtonu i ambasadorima islamskih zemalja u Bosni i Hercegovini.

"Obraćam vam se u svojstvu reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muslimana Bošnjaka na područje Hrvatske, Slovenije, Sandžaka-Srbije i bošnjačke dijaspore, kako bih vas podsjetio na grubo višegodišnje kršenje temeljnog ljudskog prava jedne muslimanke i članice Islamske zajednice. Također, podsjećam vas da sam, kao reisu-l-ulema, obavezan, prema članu 10. Ustava Islamske zajednice, koji propisuje da je Islamska zajednica dužna da se stara o vjerskim pravima muslimana, uložiti institucionalne napore i poduzeti potrebne mjere kako bi Islamska zajednica osigurala primjenu svojih ustavnih odredbi u svim slučajevima kršenja prava muslimana", naveo je reis Kavazović.

Naglasio je kako se višegodišnje brutalno kršenje prava i ljudskog dostojanstva Fate Orlović ogleda u nemogućnosti da raspolaže svojom privatnom imovinom, pravnim i sudskim zavrzlamama i sistematskim preprekama što sve zajedno "onemogućava joj vraćanje uzurpirane imovine u vlastitom dvorištu i izmještanje nelegalno izgrađenog objekta".

"To predstavlja crnu mrlju i veliku sramotu za cjelokupno društvo, posebno za državne institucije, aktere i zaštitnike uzurpacije. Pred divovskom borbom Fate Orlović kapitulirale su sve proklamacije, ostala su ogoljena bezdušna i diskriminatorska lica i karakteri onih domaćih i stranih vladinih i nevladinih institucija koje toleriraju ili ignoriraju nasilje nad jednom, od svih ostavljenom i nemoćnom, staricom. Podsjećam Vas da član 1 Protokola 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda štiti pravo vlasništva decidno ističući: 'Svaka fizička ili pravna osoba ima pravo na mirno uživanje svog vlasništva. Niko se ne smije lišiti svog vlasništva, osim u javnom interesu, i to samo uz uvjete predviđene zakonom i općim načelima međunarodnog prava', podsjetio je duhovni poglavar Bošnjaka.

U slučaju Fate Orlović, upozorio je, više od jedne decenije svirepo se gazi ovo pravo, iako su sve zemlje članice Vijeća Evrope dužne da osiguraju njegovu primjenu i da predano rade da se ono poštuje gdje god se krši.

"Štaviše, Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama je ugrađena u Ustav Bosne i Hercegovine i ima primat u odnosu na domaće zakonodavstvo. Prema tome, sve strukture države Bosne i Hercegovine, sve međunarodne organizacije i sve članice Vijeća Evrope imaju obavezu da poduzmu mjere kako bi se ovo pravo primijenilo u spomenutom slučaju", naglasio je Kavazović.

Dosadašnji odnos prema Fati Orlović i nerazumne sudske odluke, stava je Kavazović, nisu proistekle iz nepostojanja valjanih pozitivnih propisa i međunarodnih standarda, nego zbog nepostojanja adekvatne volje i nesposobnosti organa države Bosne i Hercegovine, posebno entiteta Republika Srpska, da omoguće zaštitu raspolaganja privatnom imovinom i pravo na privatno vlasništvo, uprkos svim dosadašnjim obećanjima i proklamacijama o neprikosnovenosti individualnih prava i sloboda.

"Međunarodna zajednica kroz sadržaj i obavezu implementacije Dejtonskog sporazuma je preuzela dužnost osiguranja sloboda i poštivanja temeljnih ljudskih prava, uključujući i nepovredivost privatnog posjeda. Sa slučajem Fate Orlović svi Vi ste upoznati i pred očima svih nas njeno pravo se nasilnički gazi. Niko ne može kazati da ne zna. U slučaju Fate Orlović svi su poraženi i postiđeni, jer se povlače pred nepravdom što je zajednički neuspjeh", naveo je.

Uprkos "osjećaju gorčine zbog pokazane bezosjećajnosti za ljudsku patnju, ravnodušnosti, gaženju prava pred našim očima kao i izrugivanju pravdi", Kavazović je ponovo pozvao nadležne organe Bosne i Hercegovine, OHR, zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), međunarodne organizacije i sve pravdoljubive pojedince i institucije da pomognu kako bi se konačno prekinula ova pravna i ljudska sramota i zaustavilo dalje maltretiranje Fate Orlović.

"Iako ovaj slučaj prevazilazi mogućnosti Islamske zajednice da osigura poštivanje prava muslimana, usljed čega se kod oštećenih javlja frustracija i razočaranost, što nikako nije dobro i može imati i teže posljedice, Islamska zajednica ostat će uz Fatu Orlović, zalagat se za njena prava i biti joj oslonac u borbi za vlastito dostojanstvo. Ovim činom ne podržava se samo Fata Orlović, nego i temeljno i svuda priznato ljudsko pravo na privatno vlasništvo, koje grubo krše predstavnici bezdušnog sistema moći. To je jedini mogući moralni, ljudski i civilizacijski izbor", poručio je Kavazović.

On je još napisao da "svi koji mogu pomoći na bilo koji način, a to ne čine, na savjesti nose bol i patnju Fate Orlović".

"Oni poručuju svim građanima ove zemlje da žive u ambijentu pravne nesigurnosti i vladavine sile. Muslimani i Islamska zajednica s punim pravom očekuju i traže Vašu konkretnu pomoć i potpunu uključenost Vaših raspoloživih resursa", napisao je reis Kavazović, tražeći od međunarodnih faktora nedvosmislene, odlučne i hitne korake i mjere u skladu sa njihovim ingerencijama i obavezama.