BiH
21

Kavazović: Intervju mađarskog premijera je demonstriranje štetnog neznanja o islamu

FENA
Povodom intervjua koji je mađarski premijer Viktor Orban dao njemačkom magazinu Focus, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je da je taj intervju "primjer demonstriranja štetnog neznanja o islamu i Evropi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji".

"Svako neznanje je štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih. To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo da nastupaju kao poznavaoci svega ostalog, a pogotovo ne onoga što većina ljudi bolje zna", navodi Kavazović.

Premijer Mađarske kaže da "islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao" i objašnjava to tako da su preko turskih "gastarbajtera" muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u "duhovnom smislu islam ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta".

Na ovo Kavazović je reagovao, izražavajući mišljenje da bi "bilo teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista "došao" u Evropu, a pogotovo onih koji ne znaju da su u Evropu također "došli" i kršćanstvo i jevrejstvo"".

Smatra da je jednako teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem među njima nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu Židovi, kršćani, muslimani piše tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel "nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Evropom".

Evropljani pak, dakako i Mađari među njima, koji pojam Evrope temelje na vrijednostima kao što je demokratija znaju, ističe Kavazović, da ni demokratija nije izvorni evropski proizvod, koja je "nastala u Grčkoj u vrijeme kada Evropa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku".

Tim Evropljanima je, naglašava, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana kulturnom i privrednom životu srednjovjekovnih evropskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava.

"Konačno, premijer Mađarske govori o uzaludnosti 'nametanja zapadne demokratije' muslimanskom svijetu, i to argumentira 'gorkom poukom cvjetova slobode' koji su 'sahranjeni u Arapskom proljeću', i potom odbija mišljenje Evropske komisije da migracija može riješiti demografske probleme u Evropskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške porodici. Time on otvoreno negira princip demokratije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva. Evropljani koji drže do vrijednosti demokratije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Evropi. Nije nam poznato da su gospodin Orban i Mađarska vlade učinili nešto slično tome", rekao je Kavazović.

Izražavajući oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim tvrdnjama Viktora Orbana, žalimo što su one iznešene i nadamo se da se slične tvrdnje o islamu, Evropi i demokratiji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih evropskih političkih funkcionera, navodi se u reagovanju Kavazovića, prenosi MINA.