Velika dugovanja prema radnicima
0

Katastrofalno stanje u Hotelu Tuzla

Piše: D. Brkić
Hotel Tuzla
Hotel Tuzla
Sedamdesetak radnika Hotela Tuzla podnijelo je tužbu protiv većinskog vlasnika RAM investa iz Slovenije koji, prema njihovim tvrdnjava, ne poštuje odredbe kolektivnog i privatizacijskog ugovora. Radnici navode kako im se duguje osam plata, a ukupna dugovanja dosežu dva miliona KM.

Advokat Faik Muhić, koji je od početka uključen u proces privatizacije Hotela Tuzla, navodi kako ta ustanova bilježi strmoglavi pad i propada. Advokat Muhić navodi kako su radnici izloženi mobingu, a da se otkazi uručuju svakodnevno.

Međutim, najveći problem, prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika, predstavlja kredit kod Hypo banke koji su svojevremeno podigli uposlenici Hotela Tuzla, a čiju je otplatu, tvrde radnici, obećao strateški partner RAM invest iz Slovenije. Prosječna zaduženost radnika je oko 120.000 KM, a njima prijete plijenidbe i izbacivanje iz stana ukoliko se rata kredita ne izmiri na vrijeme.

U međuvremenu je došlo do razjedinjavanja radnika. Trenurno postoje dva Sindikata i dva Vijeća uposlenika. Radnici lojalni RAM investu dobijaju plate s vremena na vrijeme, dok radnici koji traže da se poštuju njihova prava propisana potpisanim ugovorima nisu dobili plate od 8 do 12 mjeseci.

Sindikat na čelu sa Amirom Bahić i predsjednik granskog sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić, traže da se zabrani raspolaganjem kapitalom dok se ne izmire obaveze prema radnicima, te da se obavi revizija privatizacije. O svemu se treba očitovati Vlada TK čija je Agencija za privatizaciju dala pozitivno mišljenje o obavljenoj privatizaciju u Hotelu Tuzla, iako preuzete obaveze kupoprodajnim ugovorom, prema tvrdnjama radnika, nikada nisu ispoštovane.