CCI o radu bh. institucija
0

Katastrofalni rezultati u prvih šest mjeseci 2009.

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U prvih šest mjeseci 2009., Vijeće ministara BiH ostvarilo je duplo lošije rezultate u odnosu na 2008. te je utvrdilo samo devet posto zakona od planiranih 100, rezime je rada ove institucije koji su na konferenciji za novinare predstavili Centri civilnih inicijativa (CCI).

Na čak 10 sjednica Vijeća ministara, od do sada održanih 23, nije usvojen nijedan zakon.

"Situacija je tim gora što je čak 36 zakona od planiranih 100 dug iz 2007. Kada se sve uzme u obzir, procent realizacije programa Vijeća ministara za prvih šest mjeseci 2009. je 23 posto", objasnio je predstavnik CCI-a Denis Telić.

Istakao je da bi, ovim tempom, za realizaciju programa, Vijeće ministara mjesečno trebalo utvrđivati osam do devet zakona.

"U isto vrijeme, Vijeće ministara u zasjedanju nije provelo niti šest punih osmosatnih radnih dana, a građani su za njihove plate, tople obroke i naknade za odvojeni život izdvojili više od 322.000 KM", kazao je Telić.

Ista situacija je po statistikama CCI-a i u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH).

"Za pola godine PSBiH je usvojio tek 23 posto zakona planiranih programom rada, odnosno, od 126 zakona usvojeno je njih 29. Usporedbe radi, u istom razdoblju hrvatski Sabor je usvojio 121 zakon", kazao je predstavnik CCI-a Ivica Čabar.

I dalje se, istakao je Čabar, odbacuje neobično veliki broj zakona, a koji su dobili jednoglasnu ili većinsku podršku u Vijeću ministara.

"Još je više razočaravajuća činjenica da je svih 18 odbačenih zakona odbijeno tzv. "entitetskim glasanjem"", kazao je Čabar.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su zasjedali 101 sat, a što je vremenski ekvivalent 12 i po radnih dana. Delegati Doma naroda PSBiH su u radu proveli 42 sata, odnosno, pet radnih dana.

Ukupno, prezentovani rad PSBiH u prvih šest mjeseci 2009. koštao je građane BiH oko dva miliona KM.