Izvještaj CCI
0

Katastrofalni rezultati rada Vlade i Parlamenta FBiH

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Katastrofalni rezultati Vlade FBiH i Parlamenta FBiH jedan su od glavnih generatora krize u Federaciji BiH, saopćili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu iz Centara civilnih inicijativa (CCI) Mersad Avdić i Denis Telić, prezentirajući rezultate Federale vlade i Parlamenta u proteklom periodu.

Kako je naglasio Telić, Vlada FBiH je cijelu 2009. radila kršeći član 32. Poslovnika o radu, jer nije bio usvojen ni godišnji program rada.

Iako je rad Vlade FBiH intenziviran dolaskom novog premijera Mustafe Mujezinovića, to je i dalje bilo nedovoljno, odnosno duplo manje od potrebnog da se realizira samo ono što je planirano.

Vlada FBiH je u 2009. realizirala samo 47 zakona iz neusvojenog Nacrta programa rada, odnosno 50,5 posto od 93 ukupno planirana zakona. Ovo je ipak najbolji rezultat ovog saziva Vlade FBiH, jer je, naprimjer, u 2008. imala 47 posto realiziranih zakona, a u 2007. tek 32 posto.

Prema podacima koje je naveo Telić, najlošije rezultate u 2009. imao je federani ministar pravde Feliks Vidović, čije ministarstvo nije realiziralo 19 od 23 planirana zakona. Ministar Vidović je odgovoran za čak 50 posto nerealiziranih zakona Vlade Federacije. Iza Vidovića po neefikasnosti slijedi federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo s pet nerealiziranih od 13 planiranih zakona u 2009.

S druge strane, kao pozitivan primjer istaknut je federalni dopremijer, ministar finansija Vjekoslav Bevanda, čije je ministarstvo zaslužno za čak 25 posto zakona koje je utvrdila Vlada FBiH u 2009. godini.

Da stvar bude gora, dok je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru tokom 2009. uputila neprihvatljivo mali broj zakona, polovina njih nije ni usvojena u Parlamentu FBiH. Parlamentarci su u 2009. najviše puta odbili zakone koje je predlagalo Ministarstvo energije, industrije i rudarstva kojem je na čelu Vahid Hećo - četiri, a od početka svog mandata Parlament je usvojio samo šest zakona koje je predlagalo ovo ministarstvo.

Više detalja o radu Parlamenta FBiH saopćio je Mersed Avdić, naglasivši da se radi o najneefikasnijoj instituciji vlasti u BiH ako se posmatraju institucije na državnom i entitetskom nivou.

U 2009. Parlament FBiH je realizirao samo 21 posto zakona planiranih Programom rada: 26 od 121 planiranog. A i ovako loši rezultati predstavljaju poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, kada je realizirano samo 15,6 posto planiranih zakona.

Prema dosadašnjem tempu rada, naveo je Avdić, Parlamentu FBiH trebalo bi čak četvrt stoljeća da uradi ono što je planirano za ovaj četverogodišnji mandatni period.

Istaknuto je i da su među nerealiziranim zakonima upravo oni reformski zakoni koji bi trebalo da donesu pozitivne promjene građanima FBiH i zemlje u cjelini.