CCI
0

Katastrofalni rezultati državnog Parlamenta

FENA
Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) završila je prošlu godinu sa svega 40 usvojenih zakona, od 135 koliko je bilo planirano Programom rada za tu godinu, a pokazatelji za prvih devet mjeseci ove godine govore u prilog tome da će i ova godina završiti s gotovo podjednako katastrofalnim rezultatom, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica Centra civilnih inicijativa (CCI) Majda Behrem Stojanov.

Navodeći podatke iz CCI-jevog istraživanja o radu državnog Parlamenta i Vijeća ministara BiH u prvih devet mjeseci ove godine, Behrem-Stojanov kaže da je do 30. septembra PSBiH usvojila tek 36 zakona od 134 koliko ih je u ovoj godini, po Programu svoga rada, bila obavezna realizirati.

Tri mjeseca prije isteka 2008. godine, a od 101 zakona, koji su Programom Vijeća ministara BiH bili planirani za donošenje u 2008. godini, utvrđeno je samo njih 20 (uz još 10 koji nisu bili planirani Programom).

Parlament BiH usvojio tek osam od 101 zakona koje je za realizaciju u ovoj godini svojim Programom rada planiralo Vijeće ministara.

  • S obzirom da je stvaranje zakonodavnog okvira u državi rezultat zajedničkog rada izvršne i zakonodavne vlasti (kreiranje zakona je u pretežnoj nadležnosti vlade, a razmatranje i usvajanje u nadlež-nost Parlamenta) ovakav rezultat signal je duboke disfunkcionalnosti vlasti na državnom nivou, ocijenila je Behrem-Stojanov.

Centri civilnih inicijativa planiraju saopćiti više informacija o rezultatima rada PSBiH i Vijeća ministara BiH na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Sarajevu.