BiH
0

Kasumović primio državnu delegaciju Kine

FENA
Zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović primio je danas u Sarajevu državnu delegaciju Narodne Republike Kine koju je predvodio zamjenik ministra trgovine Jiang Zengwei.

Dobrim i nadasve prijateljskim sugovornici su ocijenili odnose dviju država i ukazali na potrebu jačanja i intenziviranja ekonomske suradnje.

Izražena je spremnost na proširivanje ekonomsko-trgovinskih odnosa i s tim u vezi i na uravnoteženje sadašnjeg debalansa koji je na štetu BiH.

Rečeno je da i kineska vlada posvećuje posebnu pažnju rješavanju tog pitanja i da podstiče svoje poduzetnike na ulaganje u Bosnu i Hercegovinu ali i izražava želju za jačanjem dvosmjernog investiranja.

Iskazan je interes kineske strane za ulaganje u poljoprivredu, elektroenergetski i telekomunikacijski sektor u BiH te je naglašeno da u prilagodbi svoje industrije posebnu pažnju pridaju razvoju modernih tehnologija.

Zamjenik ministra Kasumović pozvao je kineske poduzetnike na investiranje u BiH te rekao da uz podsticanje na produbljivanje ekonomskih odnosa i razmjenu gospodarskih posjeta, dvije države trebaju što prije otpočeti pregovore za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Potpisivanje tog ugovora, rečeno je, sigurno bi intenziviralo privrednu suradnju.

Delegacija vlade NR Kine, s delegacijom privrednika boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini od 28. do 30.juna, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.