Nedopustivo ponašanje sindikata
0

Kasipović: Uvjeren sam da će sutra sve škole da rade

SRNA
Anton Kasipović
Anton Kasipović
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je su oba javna Univerziteta u Republici Srpskoj danas radila po planu i izrazio uvjerenje da će sutra biti održana nastava i u svim osnovnim i srednjim školama.

"Sutra je dan kada prevazilazimo situaciju i kada naše škole počinju normalno da rade", rekao je Kasipović novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Kasipović je rekao da je nastava u drugom polugodištu počela u 219 od ukupno 281 škole u Republici Srpskoj, dok nastave nije bilo u 62 ili 22 posto škola.

Kasipović je rekao da u osnovnom obrazovanju u RS-u 126 škola realizuje nastavni proces u trajanju od 45 minuta za jedan školski čas, 17 škola u trajanju od 30 minuta za jedan školski čas, dok 44 škole nisu radile.

"U polovini ovih škola koje nisu radile djeca su ili vraćena ili nisu došla u školu slušajući sinoćnji poziv Sindikata obrazovanja, nauke i kulkture Republike Srpske", naglasio je Kasipović.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju u RS-u, Kasipović je rekao da se od 79 srednjih škola u 59 nastava realizuje u trajanju od 45 minuta za jedan čas, u dvije škole 30 minuta, dok je u 18 škola obustavljena nastava.

On je rekao da svih 15 muzičkih i specijalizovanih ustanova u RS-u radi uobičajeno.

Kasipović je izrazio zabrinutost zbog situacije u nekim školama u kojima su sindikalni lideri otežavali kolegama da uđu u učionice i iz školskih dvorišta vraćali djecu.

"Ovakvo ponašanje sindikalnih lidera je nedopustivo, jer se time krše prava djeca na obrazovanje. Štrajk je propisan zakonom, ali i rad je zakonsko pravo. Radiću na tome da naše škole rade, ali ću primarno strepiti za bezbjednost djece, zbog čega molim zaposlene u školama da prihvate djecu", istakao je Kasipović.

On je najavio da će se resorno ministarstvo odrediti prema onima koji krše elementarna prava djeteta, ističući da pri tome ne želi da ulazi u zbivanja unutar sindikata i nezadovoljstva pojedinih članova sindikata njihovim predstavnicima.

"Najlošija lekcija koju poslednjih godina predajemo djeci u svim osnovnim i srednjim školama je lekcija da se ne provodi zakon. Na sve lekcije imamo pravo, osim na ovako koncipiranu", istakao je Kasipović.

On je rekao da su sinoć kontaktirani učenici srednjih škola i članovi rukovodstva mreže Vijeća učenika Republike Srpske na vrlo neprikladan način sa pozivima da se sastaju sa sindikatom obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.