Ministarstvo prosvjete i kulture
0

Kasipović: Univerziteti u RS nisu korumpirani, nego pojedinci

SRNA
Antun Kasipović
Antun Kasipović
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je da se za univerzitete u ovom bh. entitetu ne može reći da su korumpirani, već da je riječ o pojedincima čiju odgovornost treba da utvrdi.

"Ne mislim da su naši univerziteti korumpirani. Akademska zajednica je prije svih drugih pozvana da pokaže na pojedince, jer sam uvjeren da je riječ o pojedinačnim slučajevima", rekao je Kasipović novinarima.

Kasipović je istakao da je u tome nezaobilazna uloga i Unije studenata i drugih studentskih predstavnika, jer oni su veoma zainteresovani da nastava bude kvalitetnija, da ne bude podložna korupciji, nepotizmu i drugim negativnim pojavama.

"Ne prihvatam generalne procjene, ne prihvatam da za nekog kažem da je odličan ili da je loš, pogotovo ne da je korumpiran, ako iza toga ne stoje čvrsti dokazi", kaže Kasipović.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture ovog bh. entiteta već sačinilo kvalitetne zakone, koji ako se dosljedno provode, isključuju mogućnost korupcije.

Predstavnici studentskih organizacija u Republici Srpskoj zatražili su preduzimanje radikalnih mjera na fakultetima, koje će smanjiti korupciju, iskorijeniti nepotizam, razbiti porodične klanove, te smjenu pojedinih dekana. Zaprijetili su da će u suprotnom studenti iskoristiti sve demokratske metode, izaći na ulice i protestima tražiti svoja prava.