BiH
0

Kasipović tvrdi da Džombić nije prijetio direktorima škola

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da entitetski premijer Aleksandar Džombić nije najavio "nikakve rigorozne mjere protiv direktora škola“, već istakao da će Vlada sankcionirati svako nezakonito ponašanje tokom štrajka prosvjetara u RS-u.

Kasipović danas tvrdi da je uvjeren da će se nastaviti rad škola s nastavom od 45 minuta, i pored smanjenja plaća prosvjetarima, da se ne bi, kako je naveo, morale smanjivati već umanjenje zarade prosvjetnih radnika.

On je na pres konferenciji u Banjoj Luci rekao da od 187 osnovnih škola u njih 144 školski čas traje 45 minuta, a u 38 škola 30 minuta, što znači da oni koji štrajkuju poštuju minimum procesa rada.

U nekim je kombiniran proces, a kako kaže Kasipović, u pet, uglavnom malih škola s kombiniranim odjeljenjima, školski sat traje 30 ili 45 minuta.

Potvrdio je i da će na fakultetima biti održani svi ispitni rokovi te zahvalio prosvjetnim radnicima, jer, iako im teško pada smanjenje plaća, pokazali su da im je najvažnije njihovo osnovno zanimanje i učenici.

I ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić ostala je pri stavu da u organima uprave nema zaposlenih koji su stupili u štrajk, te da je tako i u Fondu PIORS-a i pored tvrdnji sindikalaca da su neki od zaposlenih u štrajku.

Da je danas u štrajku, uz minimum procesa rada 14 posto zaposlenih u pravosuđu, što je, kaže, za tri posto manje nego jučer, rekla je ministrica pravde Gorana Zlatković ponovivši da je danas obustavljen štrajk u dva suda i u jednom tužilaštvu.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo demantirao je navode sindikata po kojima je u Trebinju policajcima koji štrajkuju dodijeljena prostorija koja se inače koristi za privedene osobe, umjesto da im se po zakonu omogući posebna prostorija za vrijeme štrajka.