BiH
0

Kasipović o odlukama upravnog odbora BHT-a

FENA
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović odbio je danas da komentira odluke Upravnog odbora BHT-a, jer je riječ o organu koji treba da radi autonomno, profesionalno i u najboljoj namjeri.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ocijenio da ukupne odnose u BiH otežava vezivanje te odluke UO BHT za stav Vlade RS-a u odnosu prema toj medijskoj kući.

Kasipović je ponovio da je Vlada odlukom da uskrati izjave toj medijskoj kući željela, prije svega, da ukaže na zamjerke u odnosu na program BHT-a, "nastojeći da se obrati profesionalcima u veoma važnoj instituciji kao što je BHT-e, da podstakne na razmišljanje, te na dodatni napor da se analizira program unutar kuće i da se korigira ono što sami ljudi u toj televizijskoj kući utvrde da treba korigirati".

Istaknuo je da informacije, priopćenja, te stvovi koji su došli iz BHT-a, "nisu ni u jednom trenutku rekli da se o tim primjedbama, sugestijama, stavovima Vlade RS-a razmišlja ozbiljno osim u smislu da se definiraju kao politički pritisak".

Potpredsjednik Vlade RS-a je poručio da Vlada nema nikakav odnos prema odlukama UO BHT, jer su to odluke autonomnog organa. "Bio bih jako nesretan ako odluke imaju utemeljenje u bilo kojem stavu političke stranke, bilo koje Vlade i bilo koga", dodao je on i izrazio nadu da su članovi UO BHT odlučivali kompetetno i u dobroj namjeri.

Kasipović je, budući da je prije dolaska u Vladu radio u BHT-u, prokomentirao smjenu generalnog direktora Drage Marića, navodeći da je riječ o čovjeku koji je "znalac, profesionalac, koji je u potpunosti posvećen poslu i koji je uložio mnogo znanja, strpljenja, energije i diplomatskog umjeća da se uspostavi BHT-e".

"Moj stav jeste da je BHT-e neophodan BiH, odnosno da je građanima BiH potreban jedan servis na nivou države, koji će na profesionalan, dobronamjeran način prema državi izvještavati. Uvjeran sam da sugestije koje smo iznijeli imaju cilj da se i profesionalci u BHT-u još jednom pozabave ocjenjivanjem svog sopstvenog rada", zaključio je Kasipović.