Ministar prosvjete i kulture RS-a
2

Kasipović: Nadam se da do štrajka u prosvjeti neće doći

SRNA
Anton Kasipović
Anton Kasipović
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je večeras da je optimističan i da želi da uloži svu energiju u postizanje dogovora, kako ne bi došlo do štrajka u prosvjeti, ističući da svima treba da bude primaran interes djece.

Kasipović je rekao da ministarstvo, ni u primisli, nije imalo namjeru da onemogućava pravo na štrajk, instrukcijom da se skrene pažnja direktorima da se mora omogućiti pravo na štrajk i realizacija uredbe o minimalnim uslovima rada.

"U ovom trenutku ja želim da čujem svu argumentaciju sindikata da u konačnici ocijenimo da li je potrebno dodatno tumačenje i sasvim nova instrukcija, ukoliko ova izaziva bilo kakvu konfuziju", rekao je Kasipović za RTRS.

Ministar je ponovio da nema nikakvog pritiska na radnike i da to ministarstvo neće dopustiti.

"Bilo koji direktor, koji bi zloupotrijebio svoja prava i onemogućio nekog da svoje nezadovoljstvo iskaže štrajkom, bio bi sankcionisan", dodao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da bi štrajkom, odlaganjem i nadoknađivanjem nastave i zavlačenjem školske godine u ljeto, ugrožavanjem upisa u srednje škole ili fakultete, djeca trpjela greške odraslih.

"Moramo i jedni i drugi imati energije, volje i dobre namjere da nađemo zajedničko optimalno rješenje", poručio je ministar.