BiH
0

Kasipović: Još se proučava zahtjev sindikata

FENA
Anton Kasipović
Anton Kasipović
Nakon što je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) najavio tužbu protiv resornog ministarstva, ukoliko do sutra ne povuku nezakonitu i nedemokratsku instrukciju u vezi s najavljenim štrajkom, ministar Anton Kasipović tvrdi da se zahtjev sindikata još proučava.

Potvrdivši da je i zvanično dobio zahtjev granskog sindikata u kojem se traži povlačenje sporne instrukcije koja je upućena direktorima osnovnih i srednjih škola u RS-u u vezi s najavljenim štrajkom 21. januara, Kasipović je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio stav da je vjerovatno došlo do, kako kaže, pogrešne interpretacije te instrukcije.

On ponavlja da je namjera davanja instrukcije bila da se spriječi bilo kakva samovolja direktora, kao i da postoji identičan pristup u svim školama u RS, ali i da je cilj zaštita prava svakog od zaposlenih.

Zbog spomenute instrukcije resornog ministarstva, koju su ocijenili kao "klasičan oblik pritiska i zastrašivanja" zaposlenih u osnovnim i srednjim školama RS-a, u nedjelju je u Banjoj Luci održana i vanreda sjednica Republičkog odbora ovog sindikata, ali, iako pozvan, ministar Kasipović nije došao na razgovore sa sindikalcima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić rekao je da instrukcija resornog ministra guši slobodu sindikalnog djelovanja i da oni od štrajka neće odustati radi zaštite prava zaposlenih u obrazovanju RS-a, koji su nezadovoljni odlukom Vlade RS-a da im i u ovoj godini smanji plaće za 10 posto.

Stručni saradnik za pravna pitanja u Sindikatu Goran Stanković kategoričan je da pravo na takvu instrukciju nema ni Ministarstvo, ni Vlada RS-a, jer je takvo ponašanje suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada, Ustavu RS-a, Zakonu o štrajku RS-a i drugim zakonskim propisima.

Naglasio je da po Zakonu o štrajku ne postoji minimum procesa rada u obrazovanju u vrijeme štrajka, što znači da je Vladina uredba i o tom pitanju nezakonita i neustavna i sindikalci će tražiti parlamentarnu ocjenu njenog tumačenja, a na osnovu 3.000 prikupljenih potpisa.