BiH
68

Kasim Trnka: Ustavni sud BiH može donijeti privremenu odluku o odgađanju referenduma u RS-u

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na zakazani referendum o Danu Republike Srpske reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnošenjem zahtjeva Ustavnom sudu BiH da odluku Narodne skupštine RS-a stavi van snage i odgodi referendum. Ekspert ustavnog prava Kasim Trnka za Klix.ba je kazao kako je to realno očekivati.

Trnka ističe da iako je Ustavni sud BiH već ranije donio odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a, novi zahtjev Bakira Izetbegovića je sasvim drugi predmet.

"Sud će voditi računa o tome kakvu je odluku donio u prethodnom predmetu o referendumu u RS-u na apelaciju Bakira Izetbegovića. Ukoliko sud procijeni da bi mogle nastupiti štetne posljedice, koje kasnije ne bi mogli otkloniti, može kao privremenu mjeru narediti da se referendum odgodi do konačne odluke suda o ovom sporu između države i entiteta", istakao je Trnka.

Nakon toga Ustavni sud može organizovati javnu raspravu, pozivajući strane u postupku, može tražiti mišljenje eksperata i konačno odlučiti o ovom sporu.

"Ukoliko se Republika Srpska ogluši i na ovu odluku, kao i na onu prvu o neustavnosti Dana RS-a, to može izazvati duboke političke posljedice, ali će to potvrditi da se institucije RS-a ne pridržavaju principa vladavine prava, a princip vladavine prava je ugrađen u Ustav BiH i samim time i u Dejtonski mirovni sporazum", naglašava Trnka.

Ukoliko se nijedna od odluka Ustavnog suda ne bude sprovodila, to podrazumijeva i mogućnost krivične odgovornosti osoba, za što je potrebno podizanje optužnice Tužilaštva BiH, a zatim i odluke Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba je potvrđeno da Ustavni sud do sada nije podnio prijavu protiv institucija RS-a zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda o neustavnosti Dana RS-a.

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je još jednom potvrdio da uprkos novom zahtjevu Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH, ništa ne može spriječiti održavanje referenduma, jer entitet RS ima podršku Rusije.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je da je takav stav ambasadora, kojem je domaćin država Bosna i Hercegovina u najmanju ruku nekorektan.

"Ambasador jedne zemlje je dužan poštivati suverenitet, teritorijalni integritet BiH i njene institucije, kao i odluke Ustavnog suda BiH. Podsjećam ambasadora Ivancova da je država BiH država konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i da je on dužan poštivati i jednako uvažavati stavove svih naroda. Podsjećam ga da bošnjački narod nije saglasan da 9. januar bude Dan RS-a i da se radi o zaostavštini Radovana Karadžića te da je ovaj datum bio odluka samo jednog naroda", poručio je Ahmetović.