Vlada FBiH
0

Kartografska dokumentacija nije prepreka za popis stanovništva

FENA
Ovih dana u medijima se pojavljuju razne informacije u vezi s popisom stanovništva u BiH i navodnim neriješenim pitanjima i poteškoćama koje mogu čak dovesti u pitanje provođenje popisa u novozakazanom zakonskom terminu u oktobru.

Između ostalog, spominju se problemi u vezi s kartografskom dokumentacijom i entitetskom crtom razgraničenja i navodnom nespremnosti federalnih organa zaduženih za provođenje popisa stanovništva.

Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove, stoga, saopćava da je, u suradnji s Federalnim zavodom za statistiku, pripremila kartografsku dokumentaciju i trenutno se rade posljednje kontrole te dokumentacije. Kartografska dokumentacija za teritorij Federacije BiH nije i neće biti problem i prepreka za popis stanovništva, saopćeno je danas iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Međuentitetska crta razgraničenja je, sukladno Aneksu 2. Dejtonskog mirovnog sporazuma, u nadležnosti i EUFOR-a i predviđa utemeljenje zajedničkog povjerenstva od predstavnika entiteta za precizan opis međuentitetske crte razgraničenja. Vlada Federacije BiH je 14. juna 2011., na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, usvojila Informaciju o entitetskoj crti razgraničenja i donijela četiri konkretna zaključka.

Zaključak broj 3 glasi: "Vlada Federacije BiH pitanje međuentitetske crte razgraničenja promatra kao pitanje od interesa za BiH, te predlaže da Vijeće ministara BiH imenuje povjerenstvo sastavljeno od predstavnika obaju entiteta, čija će zadaća biti identificiranje i opis međuentitetske granice, a sve u skladu s Aneksom 2. Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Ovim se zaključkom Vlade FBiH demantiraju informacije o nezainteresiranosti Vlade FBiH u vezi s međuentitetskom crtom razgraničenja. Međuentitetska crta razgraničenja je duljine 1.146 kilometra i ucrtana je na tzv. dejtonskim kartama razmjere 1:5000, što znači da je njena tačnost 50 metara.

U praksi to znači da je međuentitetska crta trenutno pojas širine 100 metara. U tom dijelu pojasa, koji se tiče Federacije BiH, nalazi se 541 objekt, odnosno 549 domaćinstava, što može biti oko 1.500 osoba.

Pretpostaviti je da se i na dijelu RS-a nalazi približan isti broj objekata, domaćinstava i stanovnika. To znači da se oko 3.000 stanovnika nalazi u tom pojasu (115 km2).

U okviru popisa, status objekata i stanovnika se može posebno tretirati, a definitivna identifikacija međuentitetske crte razgraničenja riješit će status i objekata i osoba u ovom pojasu. Imajući u vidu broj objekata i stanovnika, kao i mogućnosti pronalaženja prijelaznih rješenja za njihov popis u navedenom pojasu, jasno je da međuentitetska crta razgraničenja nije prepreka održavanju popisa stanovništva. Popis stanovništva traži odgovornost nadležnih institucija u pripremi kvalitetne dokumentacije.

Odgovorno tvrdimo da je kartografska dokumentacija u Federaciji BiH kvalitetno pripremljena, a međuentitetska crta razgraničenja ne bi trebala dovoditi u u pitanje popis stanovništva u BiH, saopćila je Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove, navodi se u saopćenju.