BiH
18

Karl von Habsburg: Evropa nikada neće biti kompletna bez BiH

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U okviru obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Graskoj upravi Grada Sarajeva danas je održan okrugli sto o temi "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine 1914. - 2014.". Uvodničar je bio Karl von Habsburg Lotrhringen, unuk posljednjeg austrijskog cara i predsjednik Austrijskog panevropskog pokreta.

"Na historiju gledam kao na period u kojeg trebamo izvući pouku kako biti bolji u budućnosti i to je vrlo bitna stvar. Prvi svjetski rat ne možemo gledati odvojeno jer je on bio uvod za Drugi svjetski rat i ono što je proizašlo iz toga je ujedinjena Evropa što je najveći mirovni program koji imamo na ovom kontinentu i moramo na njemu raditi. Dug je put da uđete u EU, proces ulaska je komplikovan, ali je transparentan. Mislim da je ovdje naglasak na tome da nam EU treba a jedna stvar je sigurna, a to je da Evropa nikada neće biti kompletna bez BiH", rekao je Habsburg Lotrhringen.

Direktor HKD Napredak Franjo Topić istakao je da glavni cilj ovakvih manifestacija izgradnja mira i perspektivne budućnosti.

"Mnogi teoretičari kažu da je 20. stoljeće počelo ovdje u Sarajevu s Prvim svjetskim ratom 1914. godine i da se završilo ovdje posljednjim ratom. Želja EU i Napretka je da budućnost ovdje bude mirna jer 'mir nije sve ali bez mira sve je ništa'. Važan je dolazak Habsburga ne u svrhu vraćanja unazad ili negativnih emocija već stvaranje perspektive za ulazak u EU. EU nije idealna ali je garancija da nema rata od Drugog svjetskog rata u tom području i to je velika stvar. Vrlo je važno da BiH bude u EU radi političkih i društvenih odnosa i naših međuodnosa, među narodima", naglasio je Topić.

Albanija je dobila status kandidata, a BiH još uvijek kaska na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Kako je rekao prof. dr. Mirko Pejanović EU je budućnost BiH jer će donijeti prosperitet, razvoj i vratiti ljudima nadu u bolji život.

"Nemamo se čime pohvaliti. Dugo smo u statusu zemlje koja je dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju a on ne može da stupi u realizaciju zato što naše vlasti na državnom nivoi nisu ispunile nekoliko uslova bez kojih se ne može ići dalje. Poznata su ta dva pitanja - mehanizam koordinacije i presuda Sejdić-Finci. Vjerujem da će nakon konstruisanja nove strukture Evropskog parlamenta i komisije EU te novih vlasti u BiH doći do zaokreta koji će donijeti novu političku dinamiku i unutar koje će se rješavati brže ova dva pitanja ali i sva druga, te da će BiH napraviti novi korak ka tome da dobije status", rekao je Pejanović

Naglasio da nasuprot tome BiH može samo stagnirati, dok koracima ka EU možemo dobiti ekonomske poticaje, rješavati pitanje zapošljavanja, te izgraditi pravnu državu.

"Tako otvaramo perspektivu ljudima ovdje da vjeruju u svoju budućnost i budućnost Evrope, za to ćemo se zalagati", naglasio je Pejanović.

Okrugli sto "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine, 1914. - 2014.“ održan je u organizaciji Panevropske unije Bosne i Hercegovine u saradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Fondacijom Konrad Adenauer.