BiH
0

Karkin osporavao iskaze svjedoka Zekovića i Kalendera

Piše: F: Bakić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Advokat Fahrija Karkin, koji brani Zijada Turkovića danas je u Sudu BiH nastavio sa davanjem završne riječi, a svoje izlaganje će nastaviti i sutra.

Cijelo današnje ročište Karkin je govorio o analizama iskaza koje su tokom istrage davali Emir Zeković i Isljam Kalender. Prema njegovim riječima, Zeković je dao sedam, a Kalender 23 iskaza, prije nego su kao svjedoci saslušani u sudnici, a to je bilo potrebno kako bi se oni uskladili.

"Prva dva iskaza koja je Zeković dao sto posto idu u korist Zijada Turkovića. Zeković je prvu izjavu dao u IV policijskoj upravi i prijavio je svog zeta Kalendera jer ga se boji, strah ga je za svoju sestru, svoju porodicu, boji se da im ne oduzme kuću i ostavi ih na ulici. Nema tu nigdje Zije, ko što ga i nije bilo. Tada, međutim, Kalender brani sebe od Zekovića i napada Ziku. Zadnji Zekovićev iskaz trebao je sabrati sve njegove ranije izjave, ali je napravljen bez ikakve analitike. Zeković odjednom počinje teretiti Turkovića, nakon što je saznao priču svog zeta, te se odjednom moj klijent pojavljuje u priči nakon pljačke 2,5 miliona maraka, a prethodno je rekao za Kalendera da je sve isplanirao“, navodi Karkin, te naglašava da se presuda ne može graditi na ovakvom iskazu, makar ona bila i oslobađajuća.

Puno više vremena Karkin je potrošio na analize i čitanja Kalenderovih iskaza, te napomenuo da je 23 puta saslušavan i svaki put je nešto novo ugrađivao, dodavao Turkovića. Njegovi iskazi su, nastavlja advokat, različiti od onih koje su dali njegov šura Zeković i Sead Dumanjić.

"Tražim od Vijeća da ne vjeruje Kalenderu, jer su njegovi iskazi lažni i ne uklapaju se u dokaze. Kako Sud može povjerovati osobi koja je u više navrata osuđivana. Na prvo tužiteljevo pitanje u sudnici je izrekao dvije laži. Rekao da je u BiH došao 2002. godine iz Njemačke, gdje je imao građevinsku firmu. Nije tačno. Deportovan je iz Njemačke zbog posla sa drogom, a to ne podrazumijeva dobrovoljni dolazak. Nije imao nikakvu građevinsku firmu, imao je firmu za drogu. On drugačije i ne razmišlja, već da se vrati u zatvor. Već je bio osuđen na 11 i po godina i njegova sposobnost je što je odležao mnogo kazni", naveo je, između ostalog, Karkin, te nabrajao dijelove izjava u kojima tereti Turkovića, te pojasnio da ih je svjedok nanovo izmišljao.

Dalje Karkin tvrdi da je Kalender Turkoviću na teret pokušao staviti brojna druga djela koja nisu obuhvaćena optužnicom, poput ubistva Emira Hadžića u Mostaru, ali da mu ni tužitelj nije povjerovao, te da je svjedok pokajnik izmišljao imena osoba kojima je optuženi prodavao veće količine droge.

"Tvrdnja Tužilaštva da je sukob između Darke Eleza i Turkovića nastao zbog podjele teritorije oko raparčavanja droge nije tačna. Nema dokaza da je sukob nastao zbog toga. Ne postoji sukob, već napad na novinarku koja je samo radila svoj posao. Sa druge strane, ni tvrdnja koju je Kalender iznio u sudnici niti je tačna, niti je onakva kako je zastupa Tužilaštvo. Kalender je govorio da je Elez optuživao Ziku i Đorđa Ždralu da reketiraju Savu Tomaševića, vlasnika Tržnog centra Tom. Pa je navodno Elez i nazvao Turkovića i rekao mu da zna da je taj dan sjedio u Tomu. Kalender priča kako je tada Elez dao 40 dana života Turkoviću, a ovaj njemu 20 dana jer ima svoje ljude i u Beogradu. Da Kalender nije u pravu pokazao je Elezov iskaz", naveo je, između ostalog, advokat Karkin.

Suđenje se nastavlja i sutra, kada je planirano da Turkovićeva odbrana nastavi sa davanjem završnih riječi.