BiH
0

Karkin o hronologiji sudskog postupka protiv Fate Orlović

FENA
Povratnica u Konjević-Polje kod Bratunca, Fata Orlović ponovno je dobila sudski poziv za ročište zakazano za 11. novembra, a po žalbi Okružnog tužilaštva u Bijeljini na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Srebrenici kojom je oslobođena svih optužbi za navodni napad na službene osobe 11. septembra prošle godine.

Naime, Fata se teretila da je prošle godine fizički nasrnula na pet policajaca koji su osiguravali vjerski obred u crkvi izgrađenoj u njenom dvorištu u Konjević-Polju te za ometanje vjerskog obreda.

Kako je Feni kazao advokat Fahrija Karkin, povodom žalbe okružnog tužioca u prošloj godini je bila zakazana sjednica Okružnog suda u Bijeljini za koju je on (Karkin) primio poziv, ali ne i njegova branjenica.

Zamoljen da prokomentira hronologiju sudskog spora koji se vezuje za Fatu Orlović, Karkin je podsjetio da je Okružni sud u Bijeljini onda razmatrao žalbu okružnog tužioca, nakon čega joj je izrekao uvjetnu kaznu.

S obzirom na situaciju da je prvostepena presuda bila oslobađajuća, a drugostepena okrivljujuća, advokat Karkin uložio je žalbu trećestepenoj sudskoj instanci, odnosno Vrhovnom sudu RS-a, uz obrazloženje da je Fati Orlović povrijeđeno pravo na odbranu jer nije pozvana na razmatranje spomenute žalbe.

Nakon sjednice u Vrhovnom sudu RS-a ovaj je sud ukinuo drugostepenu - osuđujuću presudu, iz procesnih razloga, odnosno povrede prava na odbranu.

S obzirom na novonastalu situaciju, Okružnom sudu u Bijeljini je naloženo da ponovno razmatra spomenuti predmet, pojašnjava Karkin, navodeći da je tako krug zatvoren, te da će se na ročištu 11. novembra ponovno rješavati žalba Okružnog tužilaštva na oslobađajuću presudu Osnovnog suda u Srebrenici.

Inače, uporedo sa spomenutim vodi se i višegodišnji sudski spor u Osnovnom sudu Srebrenica, a po tužbi Fate Orlović kojom se zahtijeva izmještanje nelegalno sagrađene pravoslavne crkve iz njenog dvorišta u Konjević-Polju.