BiH
0

Karkin: Dumanjić je imao motiv za dva dvostruka ubistva, a ne Turković

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Advokat Zijada Turkovića, Fahrija Karkin, danas je u nastavku iznošenja završne riječi u Sudu BiH analizirao iskaze svjedoka Seada Dumanjića, za kojeg je rekao da kolidira sam sebi, Isljamu Kalenderu i dokazima.

Dumanjićevo saslušanje u sudnici Karkin je ocijenio najvećom povredom krivičnog postupka koja se ogleda u Turkovićevom pravu na odbranu, posebno zbog toga što Tužilašvo odbrani nije dostavilo njegov iskaz koji je dao u svojstvu svjedoka, a ne kao optuženi. Jedan od Dumanjićevih iskaza, nastavlja Karkin, odbrani je dostavljen bez četiri strane, a tokom saslušanja u sudnici, odbrana je bez dokaza bila 'potpuni invalid' dva dana.

"Tužilaštvo neće nikako da istakne motiv i razlog ubistva Mithata Mekića i njegove djevojke iz Bolivije, Maria Tolića i Wernera Ajdarija. Nije se Tužilaštvo trudilo da objasni koji je motiv i razlog za ta ubistva imao moj klijent. Sejo Dumanjić je taj koji je imao i motiv i razloga za oba dvosrtuka ubistva", ističe Karkin.

Dalje advokat objašnjava da je Dumanjić radio sa drogom preko Mekića, što proizilazi iz iskaza Hajrudina Memovića.

"Iz daleke zemlje mu je slao gutača, koji je prenosio od 800 grama do kilogram kokaina, velike vrijednosti. Memović gutača naziva Crncem. Drugi način slanja je poštanska isporuka droge, kada je dolazilo po hiljadu aspirinčića, kako priča Memović. Iz ovih poslova, Sejo je ostao dužan Mikiju, koji dolazi da utjera dug od 200.000 eura. Eto i motiva i razloga. Djevojka je, ružno je reći, kolateralna šteta", navodi Karkin.

Dumanjić je, kako kaže Karkin, bio dobar i sa Tolom i sa Zikom, ali je došao u situaciju da se opredijeli za Turkovića iz osobnih razloga, što mu Tolić zamjera. Dumanjić tako ubacuje kost između njih dvojice, te Turkoviću stalno nabacuje kako je Tolić htio da ga likvidira.

"Nema spora da je Dumanjić našao i iznajmio kuću na Bistriku, gdje su se ubistva desila, te obavjestio stanare koliko mu vremena treba objekat. On je taj koji je obezbjeđuje ključ od kuće u Binježevu, nije Kalender. Jedan od njegovih iskaza počinje sa: 'od početka sarađujem sa Tužilaštvom'. Jedini motiv da svjedoči je blaga kazna (pet godina, op. a.)", kaže Karkin.

Pominjao je i kako je Dumanjić u iskazu govorio da mu je Turković pričao da je malo podigao kapu i pucao u Mekića, a kako nije pao, ispalio je još više hitaca. Drugi put je govorio da mu je Turković pričao da je ispucao u glavu više metaka, al kako nije pao, ispucao mu je više metaka u srce. Iskaz mijenja, kaže Karkin, jer je znao za rezultat obdukcije, prema kojoj je Mekića u glavu pogodio samo jedan metak, a imao je još jedno okrznuće. Od Vijeća je na kraju zatražio da se ovom svjedoku ne pokloni vjera.

Nastavak iznošenja Karkinovih završnih riječi planiran je za 12. septembar.