BiH
0

Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti u RS-u

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kardiovaskularne bolesti su na prvom mjestu najčešćih bolesti i prvi razlog umiranja u Republici Srpskoj. Predhodnih godina smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u ovom entitetu bila je oko 50 procenata, dok sada taj broj iznosi oko 53 procenta.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS-u Duško Vulić je povodom obilježavanja Svjetskog dana srca podsjetio da mnogo ljudi i kod nas, kao i u svijetu umire od kardiovaskularnih bolesti već u trećoj ili četvrtoj deceniji.

Iako je primarni cilj da se sa mjerama prevencije počne što ranije već u predškolskom i školskom uzrastu, danas su se u parku Petar Kočić u Banjoj Luci na besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi odlučili samo stariji građani.

''Sve ove naše akcije koje radimo nailaze na pažnju naših pacijenata i starije populacije, još uvijek mlađe ne uspjevamo pokrenuti, a to nam je prije svega cilj'', rekao je Vulić i dodao da je upravo radno aktivno stanovništvo i najugroženije od srčanih oboljenja

Glavni rizikofaktori, koji su odgovorni za 80 posto smrti od bolesti srca i moždanog udara su visok krvni pritisak, povišena masnoća u krvi, povišen šećer u krvi, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost i nezdrava ishrana.

''Potrebno je poboljšati zdravo okruženje u smislu višeg bavljenja fizičkom aktivnišću, bez nezdrave hrane i cigareta'', istakao je Vulić.

Dobra vijest je i što će uskoro u Univerzitetsko kliničkom centru RS postojati i dvije sale za interventnu kardiologiju, a po prvi put u RS-u i sala za elektrofiziologiju srca.