BiH
30

Kardinal Vinko Puljić: Moramo se promijeniti ako želimo iskusiti istinsku radost

SRNA/FENA
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je danas uskršnju misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu čime je obilježen najveći kršćanski praznik Uskrs.

Obraćajući se vjernicima, Puljić je podsjetio da današnji praznik predstavlja najslavniji dan u ljudskoj istoriji koji je promijenio sudbinu ljudskog roda.

"Danas, kad slavimo Uskrs, prvo želimo prepoznati svoje dostojanstvo, svoj identitet. Pa ti si Isuse za mene umro, meni si vratio život, dao si mi smisao. Smrt nema zadnju riječ, tvoje uskrsnuće daje zadnju riječ. Verujem u život vječni i uskrsnuće mrtvih", kazao je kadinal Puljić.

Tokom uskršnje mise, kardinal je istakao da čovjek sa Bogom koji je stvorio svijet mora "sarađivati", a ne uništavati ga.

"Da bi čovjek bio čovjek i da bi mu se vratila istinska radost, moramo se promijeniti", poručio je kardinal Puljić.

On je rekao da je pobjeda Isusa nad smrću čovjeku donijela šansu da se raduje, ali da je, nažalost, malo razloga za radovanje.

"Čovjek se zgrozi kakvih ima politika i ideologija koje misle da čovjek ima pravo ubijati ljude u ime Boga. To je poremećen odnos vrijednosti u kome se čovjek izgubio. Čovjek misli da je on gospodar svijeta. Čovjek je izgubio odnos sa Bogom. Kako da se raduje čovjek kad sam reže granu na kojoj sjedi", naglasio je kardinal Puljić.

Prema njegovim riječima, Bog ne oduzima slobodu, nego u toj slobodi daje nam mogućnost da pokažemo, dokažemo zašto se opredjeljujemo.

"Zato, želimo u ovom Uskrsu prepoznati kako se opredijeliti za prave vrijednosti, kako to unijeti u društvo. Ne da mi vjernici idemo u zapećak. Ne, mi želimo kao vjernici društvo izgrađivati, kao vjernici u javnosti biti. Svoje voliti, tuđe poštivati", kazao je kardinal Puljić.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas širom BiH i svijeta proslavljaju Uskrs. Uskršnje mise održane su i u drugim gradovima naše zemlje, a sa svake je poslata poruka mira i čovjekoljublja.