BiH
0

Kardinal Puljić: SAD ne može ignorirati nestanak Hrvata katolika u BiH

Klix.ba
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je u utorak da Sjedinjene Države ne mogu ignorirati nestajanje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini i najavio da će u Washingtonu zagovarati takve ustavne promjene u BiH koje će osigurati ravnopravnost Hrvata.

Puljić boravi u Washingtonu gdje će s američkim kongresnicima te dužnosnicima u State Departmentu i Vijeću nacionalne sigurnosti Bijele kuće razgovarati o statutu Hrvata u BiH i nedavno propalim reformama ustava u toj zemlji.

Kardinal je rekao da se broj Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini nakon rata skoro prepolovio i pao s 820.000 na 460.000.

Puljić smatra da SAD treba izmijeniti stav prema reformi ustava. Biskupi Katoličke crkve u BiH se zalažu za ukidanje sadašnja dva entiteta smatrajući da takva podjela ozakonjuje ratne stečevine i vodi daljem padu broja Hrvata. Oni predlažu trostupanjsku vlast u BiH u kojoj bi uz državnu i općinsku razinu, zemlja bila podijeljena na četiri multietničke regije, Banjalučku, Tuzlansku, Sarajevsku i Mostarsku u kojima većinski narod ne bi mogao preglasati manjinske jer bi imali minimum 30 posto vlasti, a maksimalno 40 posto.

Puljić je govoreći u USIP-u upozorio na opasnost pokušaja nametanja radikalnog islama muslimanima u BiH koji dolazi iz drugih islamskih zemalja. On je rekao kako su radikalne verzije islama poput vahabizma protivne tradicionalnoj kulturi bosanskohercegovačkih muslimana i da donose probleme jer su "huškačke" i isključive prema drugim vjerama.

"Bilo bi vrlo opasno da se nastavi taj proces radikalizacije u BiH", rekao je kardinal Puljić.