BiH
0

Kardinal Puljić primio Gregoriana

FENA
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je danas vršitelja dužnosti visokog predstavnika dr. Raffija Gregoriana i upoznao ga s trenutnim stanjem Katoličke Crkve u BiH, s posebnim naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju.

Osvrćući se na provedbu Daytonskoga sporazuma, kardinal Puljić je istaknuo da sporazum nije proveden posebno kada je riječ o povratku Hrvata u RS te da su kasnije promjene išle na štetu jednakopravnosti Hrvata u oba entiteta.

Dr. Gregorian je izrazio ocjenu da se moglo postići više u skladu sa spomenutim sporazumom da u strukturama administracije i policije bude poštivan etnički balans u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine jer bi na taj način bio unaprijeđen povratak i omogućene nužne promjene na bolje.

Posebno se zanimao za stanje Hrvata katolika u Sarajevu ali i širom zemlje te izrazio žaljenje da je priraštaj u cijeloj BiH sve manji kao i da strukture vlasti premalo rade na otvaranju radnih mjesta i stvaranju preduvjeta za opstanak i povratak. Na osobit način su ga zanimali Katolički školski centri, a pohvalno se izrazio o njihovu radu posebno u sredinama poput Banje Luke i drugih. Izrazio je spremnost poduprijeti otvaranje takvog centra i u Brčkom.

Kardinal Puljić je izrazio žaljenje da ne postoji spremnost nadležnih struktura vlasti za izvršenje odluke suda za ljudska prava o povratu Nadbiskupske gimnazije u Travniku kao i da općinske vlasti u Bugojnu nisu pokazale otvorenost za otvaranje KŠC-a u tom gradu. Kardinal Puljić je ukazao na potrebu da se, do donošenja zakona o restituciji, zaštiti crkvena imovina koja je oduzeta nakon drugog svjetskog rata.

U vezi s ekumenizmom i dijalogom, upoznao je svog sugovornika da nastoji uvijek imati otvorena vrata za razgovore kako bi se kod ljudi stvaralo pozitivno ozračje i vraćalo povjerenje. Osvrćući se ne započeti proces pregovaranja oko novog Ustava, kardinal Puljić je istaknuo kako dogovori u cilju ostvarenja jednakopravnosti svih naroda i građana u BiH nemaju alternativu te da i zemlje supotpisnice Daytonskog sporazuma imaju odgovornost i dužnost pomoći da 'dijete koje se rodilo i krivo prohodalo' postave na čvrste noge i usmjere pravim putem demokracije i jednakopravnosti.

Zahvaljujući za razgovor, veleposlanik Gregorian je iznio neka svoja iskustva djelovanja u Distriktu Brčko naglašavajući da ga raduje što u Bosni i Hercegovini, unatoč svemu što se dogodilo, gotovo da nije bilo ubojstava iz osvete, a spreman je pomoći u otvaranju europske perspektive u BiH.