BiH
1

Kardinal Puljić predvodio uskrsno bdijenje u sarajevskoj katedrali

FENA
Sarajevska katedrala
Sarajevska katedrala
Bdijenje u uskrsnoj noći sa 7. na 8. aprila u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje jedanaestorice svećenika te uz asistenciju dvojice đakona.

Kardinal Puljić je najprije pošao sa svećenicima i đakonima do ulaza u katedralu te blagoslovio oganj čime je započela služba svjetla. Potom je na uskrsnu svijeću utisnuo simbole Uskrslog Krista i zapalio je na ognju nakon čega je đakon, zaustavljajući se na tri mjesta u hodu od ulaza prema oltaru, zapjevao "Svjetlo Kristovo" pokazujući svijeću vjernicima koji su s nje zapalili svoje svijeće. Potom je đakon otpjevao drevni Hvalospjev uskrsnoj svijeći odnosno "Kristu Uskrslom, povratniku od mrtvih, koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vjeke vjekova".

Nakon službe riječi kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed u kojoj je istaknuo da je uskrsna liturgija bdijenja osobito bogata simbolima koji žele pokazati sadržaj slavlja. Podsjećajući da je najprije blagoslovio oganj, kazao je da je vatra izvor topline i svjetla dok uskrsna svijeća, koja je zapaljena na vatri, označava uskrslog Krista, svijetlo svijeta. "U tom svjetlu i mi smo ogrijani božanskom ljubavlju i obasjani svjetlom uskrsloga Krista koji je pobijedio zlo i smrt i osmislio naš život i naše trpljenje. Ova uskrsna svijeća kao da kaže: i u vama je upaljeno svjetlo u sakramentu krštenja", istaknuo je kardinal Puljić rekavši da u svetoj uskrsnoj noći kao vjernici žele doživjeti svoj identitet. "Ova uskrsna noć označava nas u našem korijenu, u našem identitetu, u našoj vjeri", riječi su kardinala Puljića koji je kazao da druga simbolika liturgije Uskrsnog bdijenja jest voda koja će biti blagoslovljena i kojom će podijeliti krštenje i kojom će biti blagoslovljeni nazočni vjernici.

"Voda je sredstvo pranja ali i sredstvo života jer bez vode nema života. I to označava ovu noć i ovo bdijenje. Ta voda kao da kaže – u toj vodi smo rođeni, u vodi Krista raspetoga iz čijeg je boka potekla krvi i voda. U njoj smo oprani i u njoj smo rođeni. Ona je simbol života, života vjere, života vjernika", kazao je kardinal Puljić istaknuvši da u svetoj uskrsnoj noći žele postati svjesni tog božanskog života, života milosti.

Nakon što je blagoslovio krsni zdenac i pošto su vjernici obnovili krsna obećanja, kardinal Puljić je krstio i krizmao studentice Maju i Sanelu koje su tokom Mise po prvi put primile i svetu Pričest. Ceremonijama je ravnao katedralni ceremonijar mons. mr. Tomo Knežević. Tokom Mise pjevao je Bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.