BiH
141

Kardinal Puljić pozvao vjernike da se izjasne katolicima i Hrvatima

Anadolija
Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je dopis župnicima Vrhbosanske nadbiskupije kojim ih potiče da animiraju javnost i sve vjernike kako bi, kako je navedeno, časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost u vezi s predstojećim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine koji će biti proveden od 1. do 15. oktobra 2013. godine, potvrđeno je agenciju Anadolija iz Biskupske konferencije BiH (BKBiH).

Kardinal je podsjetio na zaključak sa redovnog zasjedanja BK u Banjoj Luci kada je upućena poruka i kratki poziv svim vjernicima za popis stanovništva, te citirao navedeni stav.

''Biskupi podsjećaju vjernike, članove svojih biskupija, kako one u domovini tako i one u inozemstvu, da će od 1. do 15. oktobra 2013. godine biti proveden opći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH. Moralna je obaveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obaveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obaveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebno u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu'', navodi se u dopisu kardinala Puljića.

Kardinal Puljić je zamolio sve župnike i pastoralne djelatnike da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost.

"Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u našoj Nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj Crkvi i svome narodu. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti.

Molim Vas da na kraju nedjeljne Mise u obavijestima ovu poruku prenesete doslovno ili svojim riječima, ali bez ikakve politizacije", stoji u dopisu kardinala Puljića župnicima Vrhbosanske nadbiskupije.