BiH
70

Kardinal Puljić neće biti deložiran iz rezidencije u Sarajevu

Anadolija
Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu (Foto: Anadolija)
Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu (Foto: Anadolija)
Mogućnost deložacije vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, nakon višegodišnjeg sudskog spora i neizvjesnosti, definitivno je odbačena, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) ekonom Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Luka Kesedžić.

Podsjetimo, kardinal Puljić je u aprilu 2011. godine obznanio da je ponovo dobio nalog Općinskog suda u Sarajevu o deložaciji dijela njegove rezidencije u ulici Kaptol 7 u Sarajevu 26. maja te godine. Nadbiskupija je, inače, vlasnik te rezidencije već 113 godina.

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH je porodici bivšeg službenika Službe državne bezbjednosti (SDB) Fadila Smajovića, koji je prije agresije na Bosnu i Hercegovine koristio te prostore, dodijelila zamjenski stan.

Kesedžić je rekao da je višegodišnji problem napokon stavljen ad acta, te da je Nadbiskupija u međuvremenu morala platiti čak oko 10.000 KM sudskih troškova jer su izgubili postupak protiv porodice Smajović.

Podvukao je da prostorije Nadbiskupije nikada nisu bile nacionalizirane, ali da je sud odlučio u korist porodice Smajović jer je stanarsko pravo ovdje važnije od vlasničkog.

"No, taj problem je sada definitivno riješen", zaključio je Kesedžić.

Glavni tajnik biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević ranije je pojasnio kako je došlo do neusklađenosti' između odluka sarajevskog suda i Vlade FBiH koja je već dodijelila zamjenski stan porodici Fadila Smajovića, koji je prije posljednjeg rata u BiH živio u dijelu nadbiskupske rezidencije.

Iako je Vrhbosanska nadbiskupija vlasnik zgrade, dio prostorija u kojima boravi kardinal Puljić ranijom odlukom suda je dodijeljen porodici u međuvremenu preminulog Fadila Smajovića.

Prema odluci Kantonalnog suda Sarajevo od 4. maja 2008. godine, odbijena je žalba Ordinarijata i potvrđena ranija presuda Općinskog suda Sarajevo s obavezom da stan ukupne površine od 86 kvadratnih metara, koji se nalazi u sklopu rezidencije, bude predat u posjed porodice Smajović. Ovu presudu u je bio potvrdio i Vrhovni sud FBiH.

Nadbiskup vrhbosanski trebao je još 17. novembra 2010. godine trebala biti deložiran iz vlastite rezidencije, no tada su vlasti Federacije BiH i grada Sarajeva obećale kako će problem biti riješen dodjelom zamjenskoga stana nasljednicima Fadila Smajovića u sarajevskom naselju Grbavica.

Porodica Smajović je nasilno useljena u zgradu Vrhbosanske nadbiskupije sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon što su napustili Sarajevo na početku rata 1992. godine, provjerom prostorija koje su koristili utvrđeno je da su korištene za prisluškivanje i praćenje visokih crkvenih dostojanstvenika za potrebe jugoslavenske Službe državne bezbjednosti.