Sudjelovao na konklavama
5

FOTO / Kardinal Puljić: Izabrali smo srdačnog i bliskog papu

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kardinal Vinko Puljić je danas na konferenciji za medije u Sarajevu govorio o svome sudjelovanju na konklavama u Vatikanu pri izboru novoga pape Franje.
Kardinal Vinko Puljić sa fotografijom pape Franje (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kardinal Vinko Puljić sa fotografijom pape Franje (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Puljić je prepričao događaje u kojima je sudjelovao od početka marta u Vatikanu, a koji su bili usmjereni ka izboru novog pape.

"Najprije smo svi bili zaokupljeni gestom pape Benedikta XVI koji je odstupio, a onda smo bili zahvalni Bogu što nas je predvodio u proteklih osam godina. On je ostavio veliki trag za sobom prvenstveno na teološkom nivou jer su njegovi tekstovi bili izuzetno čitani. A onda sam dobio poziv za početak kongregacija (sastanci kardinala) u Vatikanu 4. marta koji prethode konklavama i konačnom izboru pape, te sam dan ranije otputovao u Vatikan", naveo je u početku svoga obraćanja kardinal Puljić.

Kongregacije su trajale sedam dana i održavale su se 9:30-12:30 sati te od 17-19 sati i one su zapravo bile pripreme za konklave. "Cijeli se katolički svijet tih dana ujedinio u svojim molitvama kojih smo mailovima, faxovima i sms porukama dobili na stotine hiljada. Na kongregacijama se govorilo o stanju u kome se nalazi crkva, analizirala se papinska služba Benedikta XVI te ono šta se očekuje od novoga pape. U utorak, 12. marta počele su konklave i 115 kardinala je 'pod ključem' u Domu Svete Marte u medijskoj i izolaciji od vanjskoga svijeta, ali i crkve, razmatralo izbor novoga pape. Papa je izabran narednoga dana u petom glasanju, nakon što je dobio dovoljan broj glasova kardinala", ispričao je Puljić.

Dodao je kako su svi bili oduševljeni kada je novi papa odabrao ime Franjo, a posebno ih je sve zadivio kada je otišao obući papinu odjeću, ali je zadržao vlastiti križ i obične cipele koje je imao na nogama. "I taj nam je gest pokazao da smo izabrali jednostavnog, srdačnog i bliskog papu, koji nas je potom primao i pozdravljao stojeći. Ja mu se nisam trebao predstavljati jer smo se već poznavali. Upoznali smo se 2001. godine u Argentini kada je izabran za kardinala. Tada smo razgovarali o našim ljudima koji žive u Argentini i sada me je pri našem novom susretu prepoznao i kazao da zna da dolazim iz trpeće crkve. Potom smo ga ispratili do lože i tada sam vidio kako je čitav trg u Vatikanu ispunjen ljudima koji su bili oduševljeni i novoga papu su dočekali riječima 'Dobro došao Franjo'. To je značilo da je narod prihvatio novoga papu", rekao je Puljić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
On je također dodao kako je papa odlučan u svome nastojanju da se crkva duhovno obnavlja iznutra. "Sam je papa kazao kako nije važan papa Franjo, već da je Isus Krist taj koji treba biti u središtu crkve. Crkva se mora suočiti sa realnostima koje je okružuju, ali mora biti i trajno obnavljajuća kako bi duhom bila i ostala snažna i vjerodostojna", zaključio je kardinal Puljić.

Kardinal se osvrnuo i na apel koji je odaslan sa jučerašnjeg zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru svim političarima u BiH i svijetu. "Cilj je bio ukazati na stvarnost kao i istaći da državi ne može biti svejedno da nas, katolika-Hrvata, nema u jednoj polovini države i da niko na to ne reagira. A i ovo što nas ima polako se topi", naveo je Puljić.