Traže detaljnu istragu
5

Kardinal Puljić i biskup Komarica osudili ubistvo svećenika

FENA
Kardinal Puljić (Foto: Arhiv)
Kardinal Puljić (Foto: Arhiv)
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica u nedjelju su oštro osudili ubistvo svećenika Mile Ivančića, župnika u župi Zavalje u okolici Bihaća i od tijela vlasti u BiH zatražili detaljnu istragu kako bi se otkrili motivi napada i kaznili odgovorni za taj zločin.

Kardinal Puljić je izjavio kako je zabrinut činjenicom da policija i druge službe nisu ništa poduzele u dva ranija navrata kada je opljačkan župni dvor u Zavalju.

Puljić smatra da je upravo to ono što je počinitelje samo dodatno ohrabrilo i na kraju i dovelo do ubistva svećenika.

"Službe sigurnosti ne smiju dopustiti da se oni koji kradu, pljačkaju i ubijaju ohrabre i da ih se ne goni", izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu komentirajući ubistvo don Mile Ivančića počinjeno u petak.

Obdukcija tijela pokazala je kako je on ubijen višestrukim udarcima, a policija i tužilaštvo slučaj tretiraju kao teško ubistvo, ali o motivima napada u Bihaću za sada ne žele nagađati.

Župni ured u Zavalju je na meti pljačkaša bio već dva puta od početka godine i u jednom slučaju iz njega je ukradeno 6,5 hiljada KM namijenjenih obnovi krova na crkvi i župnom dvoru. Počinitelji tih provala do danas nisu pronađeni.

Po riječima kardinala Puljića, otkrivanje počinitelja ubistva župnika Ivančića posebno je važno zbog činjenice da se ono dogodilo u okruženju u kojemu žive ljudi različitih etničkih i vjerskih pripadnosti.

Banjalučki biskup Franjo Komarica kazao je kako se nada da iza ubistva ne stoji pokušaj zastrašivanja katolika koji žive na području bihaćke regije.

"No ne znam ni što bi se tamo (u Zavalju) imalo opljačkati kad je to sve sirotinja", kazao je biskup Komarica.