BiH
0

Kardinal Puljić: Američki biskupi dobili upute o djelovanju međugorskih vidjelaca

FENA
Vinko Puljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vinko Puljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komentirajući pojedine medijske napise kako će Kongregacija za nauk vjere preporučiti biskupima da u svojim biskupijama ne dopuštaju sastanke, svjedočenja i viđenja koja održavaju međugorski vidioci, a vjernicima da ne sudjeluju u takvim događajima, uzoriti kardinal i nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić kazao je u ekskluzivnom intervju za Fenu kako njemu nije došao nikakav takav dokument, ali da je čuo kako je za Ameriku data uputa o tim okupljanjima gdje dolaze vidioci.

"Nama na ovim stranama nije došao takav dokument. Čuo sam kako je za Ameriku dana uputa oko tih okupljanja gdje dolaze 'vidioci'. Zato je i papa Franjo dao jasnu izjavu da 'vidioci“ ne prave medijski show s Gospom. Vjera nije utemeljena na privatnom viđenju nego na objavi Isusa Krista", naglasio je uzoriti kardinal. Puljić.

Odgovarajući na pitanje je li točna informacija, opet iz pojedinih talijanskih medija, kako je Kongregacija za nauk vjere održala svoj plenarni sastanak 24. lipnja, na kojem su članovi raspravljali zaključke posebne papinske komisije koja je istraživala međugorski fenomen i koja se navodno složila sa zaključkom komisije da apsolutno nema dokaza o nadnaravnim pojavama u Međugorju i je li on dobio ikakve zaključke, uzoriti kardinal je kazao kako on ništa službeno nije dobio.

"Obično Sveta Stolica ne komunicira s biskupima preko medija, nego nam uvijek pošalje dokument koji nas upućuje što nam je činiti. Nažalost, meni ništa službeno nije došlo. Apostolska Nuncijatura nam redovno dostavlja sve dokumente i odluke Svete Stolice. Zato ne mogu ništa službeno odgovoriti na napise u novinama", ustvrdio je on.

Na pitanje je li Kongregacija podržala pravorijek koji je 1991. donijelo povjerenstvo koje je osnovao tadašnji mostarski biskup Pavao Žanić, kardinal Puljić je naglasio kako je Kongregacija prihvatila odluku BKJ iz 1991. godine i nakon toga niti je povukla tu odluku, niti je donijela novu, barem koliko je njemu poznato.

"Papa je ustanovio međunarodnu komisiju koja je svoj rad završila i rezultate dostavila Kongregaciji za nauk vjere. Nakon toga nam nije došla nikakva službena odluka. Mi se biskupi ne možemo ravnati po napisima pojedinih medija, koji više idu za golicanjem javnosti, nego za donošenjem službenih zaključaka", naglasio je on.

Što se tiče konačne Papine odluke o Međugorju i kada bismo je mogli očekivati, te kakav je stav Katoličke Crkve u BiH o tom pitanju, kardinal je kazao: "Dužnost je mjesnog biskupa i mjesnog župnika pastoralno skrbiti za slavlje Euharistije, podjelu sakramenata i ispravno naviještanje evanđelja. Kada će Papa donijeti odluku, to ne mogu reći, ali mi je jasno kako nije zabranjeno Bogu se moliti, pokoru činiti i ići putem obraćenja", zaključio je nadbiskup vrhbosanski, Vinko kardinal Puljić.