BiH
1

Karan: Preliminarne rezultate referenduma u RS-u očekujemo već u nedjelju

Piše: Er. M.
Siniša Karan (Foto: FENA)
Siniša Karan (Foto: FENA)
Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma u RS Siniša Karan izjavio je za Klix.ba kako će najvjerovatnije preliminarni rezultati referenduma o Danu RS-a biti poznati do kraja glasačke noći (25. septembar).

Karan je kazao kako je sve pripremljeno da glasačka mjesta budu otvorena u 7 sati u nedjelju (25. septembra) ističući kako je ostalo još par tehničkih stvari koje bi trebalo doraditi, ali da je sve to u završnoj fazi.

"Završne radnje odvijaju se na glasačkim mjestima, a to je obuka glasačkih odbora što su praktično aktivnosti općinskih i gradskih komisija", rekao je Karan.

Dodaje da su materijale za glasanje već svi dobili i da je trenutno u fazi sortiranje tih materijala koji će neposredno pred referendum bit podijeljeni glasačkim odborima.

"Imamo otprilike blizu 1.900 glasačkih mjesta u RS-u, a ranije smo saopćili da je to 2.219.399 glasača. U Brčko distriktu će biti određena dva mjesta", kazao je Karan.

Podsjetio je da će građani RS-a moći glasati i u inostranstvu i to u Srbiji, Rusiji, Belgiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

"Taj dan imamo u planu obavještavati javnost svaka dva sata o izlasnosti. Pokušati ćemo i mislim da ćemo uspjeti da dođemo do preliminarnih rezultata u samoj referendumskoj noći nakon zatvaranja glasačkih mjesta u 19 sati", zaključio je Karan.

Podsjećamo, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH vlasti iz manjeg bh. entiteta u nedjelju, 25. septembra, održat će referendum o Danu RS-a.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".