BiH
30

Karamehmedović: Dio duga EBU-u smo uplatili nauštrb radnika, za mjesec dana potrebno trajno rješenje

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Evropska radiodifuzna unija (EBU) danas je donijela odluku o tome da će BHRT-u ipak biti omogućen prijenos Evropskog prvenstva u nogometu. Generalni direktor Javnog servisa u BiH Belmin Karamehmedović u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je nakon dugo vremena ovo pozitivna vijest za BHRT, ali da se u narednih mjesec dana mora pronaći neko trajnije rješenje.

"Menadžment BHRT-a posljednjih dana bio je u intenzivnim kontaktima s EBU-om jer nismo željeli da se pomirimo s činjenicom da građani naše zemlje budu uskraćeni za utakmice Evropskog prvenstva u nogometu. Zahvaljujući njihovom razumijevanju i shvatanju trenutne situacije u kojoj se nalazi BHRT uspjeli smo obezbijediti prijenos nogometnog prvenstva", istakao je Karamehmedović.

Detalji odluke su da će BHRT moći prenositi Evropsko prvenstvo do samog kraja, odnosno 10. jula kada je planirano finale u Parizu.

U međuvremenu će BHRT nastaviti razgovore s EBU-om u cilju regulisanja međusobnih odnosa, odnosno načina otplate dugovanja.

"Svojim sredstvima smo uspjeli uplatiti jedan manji dio duga nauštrb nekih drugih potreba BHRT-a i radnika javnog servisa naše zemlje", istakao je Karamehmedović.

Postavlja se pitanje da li će EBU nakon današnje odluke i prolongiranja otplate duga i dalje imati razumijevanje za tešku situaciju državne televizije BiH. Sada je sve na državnim vlastima da u što skorijem roku pronađu najbolje rješenje i obezbijede stabilan sistem finansiranja BHRT-a.

"Teško je nakon današnje odluke očekivati dodatno razumijevanje. U EBU-u su već krenuli sa sankcijama i prema drugim dužnicima. Državna televizija Rumunije je zbog sličnih problema već isključena iz članstva EBU-a, zbog čega nisu učestvovali ni na Eurosongu. Ovo je pozitivna vijest iz BHRT-a nakon dugo vremena ali sasvim je sigurno da će se morati pronaći trajnije rješenje za status javnog servisa u BiH", zaključio je Karamehmedović.