BiH
3

Karahasanović: Jedini krivac za PD Butmir je ministar Hrenovica

FENA
Emir Hrenovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Hrenovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Ova uprava već pola godine radi van sjedišta preduzeća i jedini krivac je resorni ministar Emir Hrenovica", kazao je na današnjoj konferenciji za medije v.d. direktor KJKP PD "Butmir“ Amir Karahasanović.

Pojašnjava da ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica nije osigurao uvjete novoj upravi za obavljanje upravljačkih aktivnosti u sjedištu preduzeća, iako je nova uprava prioritetno insistirala na reviziji cjelokupnog poslovanja, za te aktivnosti Hrenovica nije dao podršku.

"Naprotiv, on je svojim istupima u medijima, postupio neprofesionalno i suprotnosti s nadležnostima ministra, pa je čak stao u zaštitu kriminala u preduzeću", navodi Karahasanović u saopćenju koje je predočio na konferenciji za medije.

Dodao je da propusti ministra Emira Hrenovice nisu vezani samo za PD Butmir, "nego je on u svom mandatu imao propusta i u drugim javnim kantonalnim preduzećima, odnosno u preduzećima čiji je vlasnik Kanton Sarajevo kao što su: KJP Centar Skenderija, Bags energotehnika, KJP ZOI 84', Veterinarska stanica, Uprava za šumarstvo“.

"Nastupi u medijima Emira Hrenovice su služili za njegovu vlastitu promociju, a ne za rješavanje problema u pomenutim preduzećima i privredi Kantona. Neprimjereno je da ministar privrede KS dezinformiše javnost i ne dozvoljava reviziju poslovanja. Odgovoran je za eroziju državne imovine, za bezvlašće u ovom preduzeću, za štete i gubitke, jer staje na stranu zaštite i pokrića kriminala u KJP PD Butmir", rekao je Karahasanović.

Stoga Karahasanović od Vlade KS, na čelu s premijerom Suadom Zeljkovićem, sve zastupnike u Skupštini KS, ministra MUP-a KS Nermina Pećanca, glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS Nives Kanevčev i sve ostale nadležne institucije, da konačno zaustave samovlašće u KJP PD Butmir, zaštite kapital i imovinu KS, provjere i utvrde ispravnost i zakonitost postupaka nove uprave.

Napomenuo je da v.d. Nadzorni odbor i v.d. direktor raspolažu svom dokumentacijom koja ukazuje na ispravnost rada ove uprave.

"Upozoravamo da je posebno pogubno za ovo preduzeće da ostane u ovom režimu bezvlašća u vremenu okončanja poslovne godine i sačinjavanje završnog računa", rekao je Karahasanović.

Također je demantirao i izjavu Snježane Ljubinić koja je Karahasanovića optužila da prebacuje novac na svoj privatni račun.

"Novac preduzeća se koristi za podmirivanje tekućih obaveza preduzeća do kojih Uprava može da dođe, kao što je struja, PDV i slično, a uplatnice dostavljam na uvid cijeloj javnosti", navodi Karahasanović u demantiju koji je također predočio novinarima.

Istakao je da smjenjena uprava na čelu sa Snježanom Ljubunčić Karahasanovića onemogućava da uplati doprinose za radnike, "jer mi konstantno onemogućava uvid u trenutno stanje uplata po doprinosima za protekli period“.

Sva dokumenta je Karahasanović dao na uvid javnosti.

Podvukao je da smjenjena uprava nema nikakva prava na uvid u bankovne transakcije preduzeća, te sve što rade je protiv zakona i pravnog poretka KS i FBiH, i naglasio da se novčana sredstva preduzeća troše transparentno, na način koji odobri Nadzorni odbor preduzeća i s kojim su sva nadležna tijela Uprave preduzeća upoznata i s istim saglasna.

"Zbog neutemeljenih i lažnih izjava Snježane Ljubunčić, protiv iste ću u najskorijem periodu podnijeti tužbu za klevetu kod nadležnog suda. Sav eventualni iznos koji dobijem ću pokloniti u humanitarne svrhe", istakao je Karahasanović.