Član sudskog Vijeća
0

"Karadžiću, ne čitajte nepotrebna dokumenta!"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu balističar Mirza Sabljica svjedočio je o istragama više snajperskih i artiljerijskih incidenata u Sarajevu tokom 1994. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Mirza Sabljica, nekadašnji balističar Centra službe sigurnosti Sarajevo, govorio je o incidentu na Dobrinji od 4. februara 1994. godine kada su tri granate pale na dječije igralište i u njegovu blizinu.

"Prve dvije granate padaju istovremeno i uništavaju stan u prizemlju stambene zgrade. Prema izvještaju koji sam napravio s kolegama, treća granata je pala na dječije igralište, u neposrednoj blizini, gdje je i jedno dijete ranjeno", kazao je svjedok, dodavši da su sve tri granate bile velikog - razarajućeg kalibra.

Sabljica, koji je svjedok Tužiteljstva uz mjere zaštite lika, rekao je da je incident na Dobrinji bio po jačini granate jedan od najtežih tokom rata u Sarajevu.

Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika bh. entiteta Republike srpske, Tužilaštvo u Haagu smatra odgovornim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Na teret mu se stavlja, između ostalog, kampanja granatiranja i snajperisanja Sarajeva, prilikom čega je ubijeno i ranjeno na tisuće osoba.

U optužnici protiv Karadžića navedeno je i 16 snajperskih incidenata u Sarajevu koji su se desili između 1992. i 1995. godine, a u kojima je ranjeno više od 20 odraslih osoba i djece.

Na pitanje optuženog Karadžića da li svjedok može utvrditi raspored ispaljivanja granata, Sabljica je napomenuo da je takvu stvar nemoguće utvrditi. "Ne može se odrediti redoslijed granata. To zna samo onaj ko je ove granate ispaljivao, ili možda mogu reći svjedoci po svom sjećanju. Tu stvar nismo ni onda utvrđivali, niti je bila važna", kazao je Sabljica.

I pored insistiranja optuženoga, Sabljica nije želio da na temelju skice - koju je na zahtjev Karadžića sačinio na ovom ročištu - utvrdi iz kojeg pravca su došle tri granate, smatrajući da je to "neozbiljno i neprofesionalno".

"Zaključke na temelju crteža ja ne donosim. Ako bismo se držali ove skice, možemo reći da je granata došla iz bilo kojeg pravca, ali ja ipak radim na temelju stvarnih tragova", objasnio je svjedok.

Nakon što je Karadžić tražio 30 sati za ispitivanje ovog svjedoka, Sudsko vijeće je u utorak donijelo odluku da unakrsno ispitivanje Sabljice može trajati sedam sati, uz obrazloženje da je to vrijeme "sasvim dovoljno" za ovakvog svjedoka.

"Bilo bi bolje usredotočiti se na konkretna pitanja, a ne na nepotrebna čitanja dokumenata. Gospodine Karadžiću, morate se skoncentrirate na važne stvari. U pravu je unakrsno ispitivanje umjetnost, i možda bi bilo dobro zatražiti savjet od svog odvjetničkog tima", rekao je optuženiku jedan od članova Sudskog vijeća, prenio je Justice Report.