Božidar Vučurević
0

"Karadžićeve naredbe su štitile civile"

FENA
Nakon jutrošnjeg prebacivanja Radovana Karadžića u pritvor Haškog tribunala uslijedile su reakcije određenih političara u RS-u.

Tako, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da će izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu smiriti političke strasti u Srbiji. Dodao je da sve što se dešava u vezi s Karadžićem, ultradesnica sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) Srbije na čelu koristi kao povod za rušenje vlasti, a ne za odbranu Karadžića i istine.

S druge strane, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, stranke koju je osnovao Karadžić, smatra da se moglo očekivati da će izručenje Karadžića biti tajno. Bosić je kritikovao što OHR nije vraćanjem dokumenata porodici Karadžić dozvolio da ga posjeti u Beogradu.

Jedan od osnivača SDS-a Božidar Vučurević izjavio je medijima u RS-u da na skrovitom mjestu, van kuće, čuva dokumente od čega su većina originali, koje je potpisao Karadžić, a koji, kako tvrdi, dokazuju da su "Karadžićeve naredbe štitile civile, ratne zarobljenike i sve ljude bez obzira na nacionalnost".

Haški optuženik Radovan Karadžić jutros je iz Beograda prebačen u pritvor Međunarodnog suda u Haagu.