BiH
0

Karadžićeva odbrana traži prekid suđenja od mjesec dana

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas prekid suđenja od mjesec dana, navodeći da je Haško tužilaštvo ponovo prekršilo obavezu blagovremenog objelodanjivanja materijala koji bi mogao biti oslobađajuće prirode.

U dokumentu, koji je Tribunal objavio danas popodne, navodi se da je tužilaštvo tek prije dva dana prvi put objelodanilo informaciju koju je od generala Aleksandra Vasiljevića dobilo u aprilu 2009, koji je kao svjedok optužbe rekao da bi informacije koje ima o događajima u BiH mogle biti korisnije Karadžićevoj odbrani nego tužilaštvu.

Karadžić navodi da je očigledna "oslobađajuća priroda" izjave Vasiljevića.

Vasiljević je, kako se navodi u Karadžićevom podnesku, objasnio da bosanski Srbi nisu bili uključeni u zločine u Bijeljini početom marta 1992. i da mu nije bilo poznato da su paravojne postrojbe iz Srbije bile pozvane od strane bosanskih Srba.

General Vasiljević bi trebalo da se kao svjedok u Karadžićevom predmetu pojavi iduće sedmice.

U zahtjevu sucima, Karadžić je ukazao da je Tužilaštvo propustilo predati izjave sukladno pravilima u 411 slučajeva. Odbrana je zatražila da se zbog toga proces prekine na mjesec dana i da joj se u tom razodoblju odobri uvid u bazu podataka Tužilaštva, pod njihovim nadzorom.