BiH
0

Karadžićeva odbrana pregledala arhivu policijskih centara u RS

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Članovi tima odbrane haškog optuženika Radovana Karadžića pregledali su arhivsku građu nekoliko policijskih centara u Republici Srpskoj (RS).

"U fazi realizacije je i prikupljanje materijala za potrebe tima odbrane Radovana Karadžića čiji istražitelji su pregledali arhivsku građu koja se nalazi pod ingerencijom Centra javne bezbjednosti Bijeljina, Stanice javne bezbjednosti Zvornik, te cenatara javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Trebinje", navodi se u izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom za period od 1. aprila do 31. decembra 2011. godine.

U ovom dokumentu, koji je usvojila entitetska vlada, a 13. marta razmatrat će ga i poslanici Narodne skupštine RS-a, potvrđuje se i da je odgovoreno na šest zahtjeva i dostavljen dio ovjerene dokumentacije advokatskim kancelarijama - timovima odbrane optuženih osoba pred Tribunalom u Hagu.

Za potrebe Haškog tribunala i kancelarije Tužilaštva u Sarajevu nadležne institucije RS-a odgovorile su na 21 zahtjev koji se odnosio na dostavljanje personalnih dosijea za 26 bivših ili sadašnjih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a.

Zahtjevi su se odnosili i na izvode iz kaznenih i operativnih evidencija, adrese prebivališta svjedoka, te razgovor sa svjedocima koji se planiraju pozvati na svjedočenje u Hag.

Također je omogućeno istražiocu Tribunala iz Haga da pregleda evidencije iz knjige krivičnih upisnika, navodi se u izvještaju.

Pobrojane su i sve aktivnosti MUPRS-a i Centra Vlade RS-a za istraživanje ratnih zločina u ovom devetomjesečnom periodu, među kojima i da je, postupajući po zahtjevima ureda za saradnju s Tribunalom u Hagu, dostavljeno jedanaest odgovora koji su se odnosili na dostavljanje razne dokumentacije, dosijea, provjera adrese boravišta osoba i njihovih telefonskih brojeva, te pet obavezujućih sudskih naloga za četiri osobe, a u vezi s postupcima koji se vode pred Sudom u Hagu.

Dostavljeno je šest odgovora Centru za istraživanje ratnih zločina, a u skladu sa zahtjevom Tribunala u Hagu, a udovoljeno je zahtjevu Ministarstva pravde Kanade za pružanjem podrške u cilju obavljanja razgovora sa svjedocima koji borave na području RS-a, kao i više zahtjeva Ministarstva pravde SAD i imigracione službe u predmetima koji se vode pred pravosudnim organima SAD, za čije potrebe je dostavljena neophodna dokumentacija.

U izvještaju se navodi da je tokom prošle godine Centru upućeno više zahtjeva od optuženih za ratne zločine ili njihovih familija u cilju pružanja pravne, socijalne ili druge pomoći.

"S obzirom na raspoloživa sredstva u budžetu Centra nismo bili u mogućnosti udovoljiti njihovim zahtjevima te smo zahtjeve proslijeđivali Boračkoj organizaciji RS", navodi se u ovom dokumentu.

Podsjeća se i da je 26. maja 2011., u mjestu Lazarevo kod Zrenjanina, lišen slobode haški optuženik general Ratko Mladić, a angažiranjem pripadnika srbijanske BIA, 20. jula 2011., između Inđije i Novog Sada, pored sela Krušedol, lišen je slobode i posljednji haški optuženik Goran Hadžić, koji je 22. jula 2011. avionom prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.