Haški tribunal
0

Karadžić zatražio novi prekid suđenja

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić zatražio je od sudija Haškog tribunala da se njegovo suđenje prekine na sedam dana kako bi se mogao pripremiti za unakrsno ispitivanje jednog zaštićenog svjedoka, javio je Birn Justice Report.

Karadžić je u podnesku Sudskom vijeću naglasio kako su mu identitet zaštićenog svjedoka KDZ490 i materijali sa prethodnih svjedočenja dostavljeni 22. augusta, te da stoga nema dovoljno vremena da se pripremi prije nego ovaj svjedok krene sa davanjem iskaza u septembru ove godine.

"Prethodna svjedočenja i izjave ovog svjedoka imaju ukupno oko 1330 stranica. Tužilaštvo je navelo kako planira putem ovog svjedoka uvesti oko 210 dokaza. Karadžić jednostavno nema vrijeme ili kapacitete da se pripremi za ovog svjedoka dok je suđenje u toku", stoji u podnesku upućenom sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Karadžić je procijenio kako bi mu tebalo oko 80 radnih sati da se upozna sa svim materijalima, te je stoga zatražio da se suđenje odgodi za jednu radnu sedmicu.

"Trenutni raspored suđenja predviđa da se sasluša 19 svjedoka od sada do vremena kada će KDZ490 dati iskaz u septembru. Karadžić procjenjuje da će morati da unakrsno ispituje pet svjedoka sedmično ili više tokom tog perioda. Njegova Odbrana je potpuno okupirana pripremom za ove svjedoke i nemoguće je pripremiti se za svjedoka KDZ490 bez prekida suđenja", istakao je Karadžić.

Suđenje Karadžiću pred MKSJ/ICTY-om za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratova do sada je prekidano nekoliko puta.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva između 1992. i 1995. godine.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo više od godinu dana kasnije.