Haški sud
0

Karadžić zatražio isključenje svjedoka Richarda Phillipsa

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u utorak od sudskog vijeća Haškog tribunala da isključi iz procesa svjedočenje eksperta za vojna pitanja Richarda Phillipsa, navodeći da njegov iskaz ni na koji način ne bi bio koristan u tom procesu.

Tužilaštvo je predložilo da se Phillips sasluša kao ekspert za strukturu i organizaciju vojske bosanskih Srba u Romanijskom korpusu.

Karadžić tvrdi da pošto se upoznao s mogućim iskazom svjedoka i dokumentacijom koja bi bila priložena uz to, njegovo svjedočenje "jednostavno ne bi bilo ni od kakvog značaja sudskom vijeću za odlučivanje u njegovom procesu".

Karadžić koji se brani sam, uz pomoć tima za pripremu odbrane, u podnesku koji je Tribunal u ponedjeljak objavio, predložio je da da vojni ekspert Radovan Radinović prisustvuje suđenju kada bude svjedočio Phillips, a tužilaštvo se s tim prijedlogom saglasilo.

Karadžić je zatražio i da mu se odobri da uloži žalbu na odluku sudskog vijeća prema kojoj mu se sudi četiri dana sedmično, umjesto dosadašnjih tri, jer, s obzirom da se brani sam, ne može adekvatno da se pripremi za suđenje, javio je Tanjug.

Bivšem predsjedniku RS-a se u Haškom tribunalu sudi za genocid i druge ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.