Haški tribunal
0

Karadžić:Tuđmana osloboditi čuvanja državne tajne

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Ratni zločinac Radovan Karadžić zatražiće da Haški tribunal izda obavezujući nalog Hrvatskoj ako ona ne oslobodi Miroslava Tuđmana obaveze čuvanja državne tajne za razgovor koji će sa njim 26. augusta obaviti Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson.

Hrvatska je, kako navodi Karadžić, odredila Mileta Cindrića za svog predstavnika na tom razgovoru. Odbrana pretpostavlja da će njegov zadatak biti da odluči da li Tuđman može da bude oslobođen obaveze čuvanja državne tajne pri davanju odgovora na određena pitanja koja mu budu postavljena.

Od vlasti Hrvatske zatraženo je da precizira da li će Cindrić imati ovlaštenje da takvu odluku donese, jer će inače, kako se ističe, putovanje Robinsona i Tuđmanovog advokata Luke Mišetića predstavljati "uzaludno trošenje vremena i novca". 

Do razgovora Karadžićevog pravnog savjetnika sa sinom preminulog bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nekadašnjim šefom Hrvatske obavještajne službe (HIS), dolazi nakon što mu je Tribunal to naložio pod prijetnjom zatvorske i/ili novčane kazne. 

Odbrana očekuje da joj Miroslav Tuđman odgovori na pitanja u vezi sa švercom oružja iz Irana preko Hrvatske u Srebrenicu i Žepu. 

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, biće nastavljeno u utorak nakon tronedjeljne ljetne pauze u radu Tribunala.