ICTY
0

Karadžić traži prekid suđenja da prouči Mladićeve dnevnike

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je od sudskog vijeća Haškog suda (ICTY) da mu prekine suđenje na 30 dana kako bi proučio bilješke iz ratnih dnevnika svoga bivšeg vojnog zapovjednika i haškog bjegunca Ratka Mladića, objavio je ICTY u četvrtak.

Dnevnički zapisi koje spominje Karadžić pronađeni su krajem februara tokom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke u Beogradu kada je zaplijenjeno 18 Mladićevih radnih bilježnica sa oko 3.500 stranica zapisa sa sastanaka kojima je prisustvovao od 1991. do 1996.

U Karadžićevom podnesku se precizira da prekid suđenja traži nakon što se okonča svjedočenje i unakrsno ispitivanje Colma Doyla, koji svjedoči već tri dana, a nastavit će i u petak.

Karadžić je objasnio da Mladićevi vojni dnevnici sadrže podatke koji su direktno u vezi sa svjedočenjem, a koje bi mogli da iznesu svjedoci Robert Donia i zaštićeni svjedok KDŽ088, čije je saslušanje planirano nakon svjedočenja Doyla.

Oni će svjedočiti o rukovođenju ratom i aktivnostima generala Mladića, napomenuo je Karadžić te kako bi dnevnici mogli sadržavati podatke o kontaktima svjedoka sa Mladićem i na taj bi način mogli potvrditi ili opovrgnuti tačnost njihovih iskaza o tome.