ICTY
0

Karadžić traži od suda pare za odbranu

FENA
Bivši predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda (ICTY) da plaća njegov tim za odbranu, u kojem bi bila tri pravna savjetnika i petero članova, tvrdeći kako sam nema dovoljno novca.

Karadžić je optužen za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i u općinama širom BiH, kao i za druge zločine nad nesrbima u periodu 1992.-1995.

"Molim vas da ovo smatrate moji zahtjevom za pravnu pomoć optuženom koji se sam zastupa. Dostavljam vam popunjeni formular koji pokazuje da su finansijska sredstva kojim raspolažem nedovoljna da finansiram svoju odbranu", piše u Karadžićevom zahtjevu objavljenom u Haagu.

U odgovoru na Karadžićev zahtjev Sekretarijat ICTY-a je naznačio da, po sudskom statutu, optuženi koji se brane sami nemaju pravo na finansiranje odbrane, ali im sud može pokriti dio troškova za pravne savjetnike, odnosno najviše pet članova tima za odbranu.

Sekretarijat Haškog suda je stoga privremeno - dok ne istraži Karadžićevo imovinsko stanje - prihvatio da plaća dio troškova američkog advokata Petera Robinsona kao Karadžićevog pravnog savjetnika i Milivoja Ivaniševića kao istražitelja tima odbrane.

Istovremeno je Sekretarijat odbio prihvatiti beogradskog advokata Gorana Petronijevića za Karadžićeva pravnog savjetnika, sugerirajući da on nije podoban zato što je u maju 2000. kao sudija u Srbiji osudio grupu od 200 kosovskih Albanaca na višegodišnje zatvorske kazne.

U odgovoru je Karadžić izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je naknada za rad njegovih pravnih savjetnika koju je ICTY spreman platiti "najviše 25 eura na sat, odnosno 2.500 eura mjesečno" po osobi.

On ocjenjuje da mu takva odluka uskraćuje "primjerene mogućnosti za odbranu", s obzirom na to da je proces protiv njega "izuzetno složen, i pravno i činjenično"

"Pošto sam u pritvoru, neophodni su mi iskusni savjetnici koji imaju kontakte na visokom nivou s ljudima koji posjeduju važne informacije potrebne za moju odbranu. Ja savjetnike tog nivoa ne mogu osigurati zato što ste vi voljni da ih platite onoliko koliko advokatske firme plaćaju sekretarice", naznačio je Karadžić.

Optuženi je od sudskoga vijeća zatražio da naloži Sekretarijatu da mu omogući adekvatne uvjete za pripremu odbrane i "primjereno plati... usluge pravnih savjetnika koji imaju dovoljno iskustva i kvalifikacija da mu pruže pomoć na visokom nivou", prenijela je Beta.

Karadžić, koga je Haški sud optužio 1995. godine, uhapšen je u julu ove godine u Srbiji. U prvim pojavljivanjima pred sudijama ICTY-a, krajem jula i krajem augusta, odbio je izjasniti se o krivici, nakon čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo je nedavno podnijelo prijedlog izmijenjene optužnice, koji sudsko vijeće još nije potvrdilo.