Radi saslušavanja svjedoka
4

Karadžić traži da Tribunal zasjeda u Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da Sudsko vijeće tokom njegove odbrane održi tri zasjedanja u Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu na kojim bi svjedočile osobe koje borave u ovim gradovima, kao i ona koja su u njima bila zarobljena. Odbrana u podnesku navodi da bi održavanje sudskih zasjedanja po sedam dana u ovim gradovima imalo dvostruku korist.

"Prvo, dovest će Haški tribunal direktno ljudima kojima je namijenjeno da koristi, čime će se omogućiti da ljudi iz bivše Jugoslavije bolje razumiju rad Tribunala. Drugo, ovakav postupak odgovarat će i svjedocima koji neće morati da putuju u Hag da bi svjedočili, a zatvorenici neće morati da budu transportovani u Hag i smješteni u pritvorsku jedinicu", navodi se u podnesku.

 U podnesku se napominje da  prema Pravilu četiri  "Sudsko vijeće može obavljati svoju funkciju izvan sjedišta Tribunala, ako to dozvoli predsjednik Tribunala u interesu pravde".

 Karadžić  navodi da čini ovakav postupak u ranoj fazi da bi Sudskom vijeću omogućio da traži dozvolu od predsjednika i zaduži svoje osoblje da razrade logistički dio. 

Karadžić zato traži da Sudsko vijeće zatraži dozvolu od predsjednika Tribunala da se na njegovom suđenju održe tri sesije, po sedam dana, u Banjaluci, Beogradu i Sarajevu, navodi se u podnesku. 

Početak dokaznog postupka odbrane Karadžića pred Haškim tribunalom zakazan je za 16. oktobar, a posljednji svjedok tužilaštva saslušan je 4. maja.