BiH
0

Karadžić traži da Haški tribunal obaveže Mladića da svjedoči u njegovu odbranu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske i haški optuženik Radovan Karadžić podnio je danas zahtjev za izdavanje obavezujućeg naloga za svjedočenje haškog optuženika Ratka Mladića, jer on nije pristao da dobrovoljno svjedoči u dokaznom postupku njegove odbrane, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Karadžić očekuje da Mladić, između ostalog, svjedoči da udruženi zločinački poduhvat koji se navodi u optužnici, nikada nije postojao, kao i da ga nikada nije obavijestio, ni usmeno ni pisanim putem, da su zarobljenici iz Srebrenice bili ili da će biti ubijeni.

Karadžić je u podnesku zatražio da svjedočenje bude održano 29. jula, u vrijeme kada suđenje u Mladićevom predmetu bude na pauzi.

Mladićevo svjedočenje, navodi se u zahtjevu, "relevantno je za pobijanje svih navoda optužnice protiv Karadžića".

U podnesku se navodi da Karadžić očekuje da Mladić svjedoči da "nikada nije obavijestio Karadžića, usmeno ili pisanim putem, da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani, da budu strijeljani ili da su strijeljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevih naređenja, planova ili namjere da zarobljenici budu pogubljeni".

Odbrana Mladića odbacila je Karadžićev zahtjev, ističući da to nije moguće zbog toga što se bivšem komandantu VRS sudi po istoj optužnici.

Advokati odbrane naglasili su da optuženi ne mogu biti prinuđeni da svjedoče na svom suđenju, kako ne bi bili izloženi mogućnosti da sami sebe optuže, a to isto važi i za Mladićevo svjedočenje na suđenju Karadžiću.

Branioc Mladića naznačili su i da on zbog narušenog fizičkog i psihičkog stanja "jedva" učestvuje i u svom suđenju.

"Kao što znate, fizičko i mentalno zdravlje našeg klijenta ozbiljno je narušeno i nije dobro. On je jedva u stanju da izdrži svoje suđenje, a ni to nije uvijek uspješno", navodi se u poruci koju su branioci generala Mladića poslali Karadžićevom glavnom pravnom savjetniku, Piteru Robinsonu.

Odluku o zahtjevu Karadžićeve odbrane sudije će donijeti naknadno.

Zahtjev da svjedoče u odbranu Karadžića, nedavno su odbili i bivši generali VRS Zdravko Tolimir i Radivoj Miletić, koji su nepravosnažno osuđeni na doživotni zatvor, odnosno zatvorsku kaznu od 19 godina zbog genocida u Srebrenici.

Karadžić je zatražio da sud i Tolimira i Miletića obaveže da svjedoče.